Hasiči mají požár hal u Prahy pod kontrolou. Počet zasahujících jednotek se snížil

Požár v Zárybech u Prahy mají hasiči pod kontrolou

Rozsáhlý požár dvou skladovacích hal a odpadu v obci Záryby nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou, je lokalizován a část jednotek se může vrátit na základny. Po půlnoci to řekl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Hořet začalo v pondělí kolem 18:15, na místo se postupně sjelo přes 20 jednotek a hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Nedaleké stáje, kde jsou koně, se podařilo před ohněm uchránit. Nádrže s naftou, které na místě rovněž byly, hasiči přesunuli na bezpečné místo. Nikdo se nezranil ani nemusel být evakuován.

„Jde o požár dvou skladovacích hal a odpadu na volném prostranství,“ uvedl Bakalář. Na místě byla i chemická jednotka, v Zárybách odborníci žádné škodliviny nenaměřili. Na místě požáru zaznamenali podlimitní hodnoty oxidu dusíku a čpavku.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) na Twitteru napsala, že jde o rozsáhlý požár skladové haly s papírem a plasty. „Chemická jednotka měří znečištění ovzduší. Prosíme, aby obyvatelé okolních obcí nevětrali,“ dodala Pecková.

Také starosta nedalekých Čelákovic u Prahy Josef Pátek (ODS) obyvatele večer na Facebooku vyzval, aby nevětrali.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý neboli zvláštní, vyhlašovaný při mimořádných situacích.

Tagy: