Místo do servisu na Mars? Požár elektrokoloběžky na záběrech připomínal start rakety

Elektrokoloběžka shořela majiteli před očima

Požár elektrokoloběžek

Majiteli elektrokoloběžky z Dobrušky zbyly jen oči pro pláč poté, co mu jeho drahá „eko-hračka“ shořela přímo před očima. Celá situace byla o to smutnější, že koloběžka byla těsně před cestou do servisu. Požár stihl natočit, víc však dělat nemohl. Podle hasičů se množí případy, kdy se vznítí třeba nabíjená baterie. Existuje pár základních rad, jak takovým případům předejít.

Úterní dopoledne v Dobrušce. Majitel právě chystal svou elektrokoloběžku k odvozu přepravní službou, když se mu náhle před garážovými vraty vznítila. S nadsázkou se dá říct, že to vypadalo spíš jako start rakety, která se každou chvíli vznese směrem k Marsu.

„K požáru elektrokoloběžky došlo při kontrolním nastartování předtím, než měla odjet do servisu. V tu chvíli začala celá hořet, takže to znamená, že nepojede do servisu, ale poputuje na naši odbornou expertizu. Naštěstí ta elektrokoloběžka hořela na volném prostranství, nic v okolí neohrožovala,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Teď se bude zjišťovat přesná příčina. Podle hasičů podobných případů přibývá. Často za ně může technická závada. Existuje přitom pár prostých rad, jak riziko požáru minimalizovat.

„Pokud je to z prostorových důvodů možné, tak nabíjet zařízení s větším množstvím energie – třeba elektrokoloběžky nebo elektrokola – na volném prostoru, kde nehrozí rozšíření požáru na další hořlavé materiály. Na ruční nářadí, kde ty akumulátory jsou menší, je zase možné využít speciální sáčky z nehořlavého materiálu, případně nějakou plechovou skříňku,“ poradil vyšetřovatel požárů Pavel Jánský.

Že nejde o ojedinělý případ dokládá i květnová událost z Rokycanska, kde hasiči zasahovali u plamenů šlehajících z baterie do elektroskútru. Háček byl v tom, že ji majitel nabíjel v kuchyni. Tehdy šlo o technickou závadu.

„Bylo to tak hodinu na nabíječce. Šel jsem do kuchyně si k tomu sednout a prostě začaly jiskry, začalo to syčet, já jsem začal utíkat a už ve vteřině to byl plamen,“ popsal již dříve muž svou zkušenost štábu CNN Prima NEWS. Podle hasičů je dobré si všímat v návodu od výrobce nejen toho, jak zařízení uvést do provozu, ale i jak o něj pečovat a co s baterií určitě nedělat. Pokud lidé nechají zejména lithiové baterie bez dozoru, riskují.

Tagy: