Ukrajinci zasáhli most na Krym. Trefili ho obávanými raketami, doprava stojí, přiznali Rusové

Ukrajinské síly podnikly raketový útok na most spojující Chersonskou oblast s Krymem, uvedli Ruskem dosazení činitelé v obou okupovaných regionech. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna, píše agentura Reuters. Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo uvedl, že most zřejmě zasáhly britské střely Storm Shadow, které poškodily silnici.

Šéf okupovaného ukrajinského poloostrova Krym Sergej Aksjonov zasažení mostu rovněž potvrdil. „V noci byl zasažen Čonharský most. Nedošlo k žádným ztrátám na životech. V současné době pyrotechnici provádějí průzkum, aby posoudili typ munice,“ řekl podle ruské agentury TASS.

Na internetu se postupně objevují videa, která mají ukazovat poničený most. Ze záběrů a fotek je zřejmé, že uprostřed mostu zeje velká díra. Podle ruského kanálu Baza bylo během ostřelování poškozeno více mostů v oblasti. Saldo nicméně tvrdí, že tyto zásahy žádným způsobem „speciální vojenskou operaci“ neovlivní. „Jsou i další pozemní cesty na Krym. Časově sice delší, ale existují,“ uvedl Saldo podle webu Ukrajinska pravda.

Oleg Krjučkov, poradce šéfa Ruskem dosazeného správce Krymu Sergeje Aksjonova, tvrdí, že doprava nebyla narušena. „Krym a Chersonská oblast jsou propojeny třemi mosty. Výpadek jednoho z nich nemůže zásadně narušit dopravu. Zatímco se zkoumá konstrukce Čonharského mostu, žádáme vás, abyste si pro cesty do Chersonské a Záporožské oblasti vybrali trasu přes město Armjansk," napsal Krjučkov na sociální síti Telegram.

Ačkoliv se zástupci Ruskem dosazeného vedení snaží poničení mostu zlehčovat, kdy například Vladimir Saldo mluví o „poněkud poškozeném povrchu vozovky mostu", zahraniční média to vidí naprosto odlišně. Jaroslav Trofimov, novinář deníku Wall Street Journal informuje o rozsáhlé destrukci mostu a „obrovském narušení dopravy“.

Čonharský most, známý jako „brána na Krym“, je jedním z několika mostů spojujících Krym s pevninou. Moskva v rozporu s mezinárodním právem Krym anektovala v roce 2014.

ČTĚTE TAKÉ: Putin padne po vzpouře. Před partyzány nejsou v bezpečí ani jeho blízcí, říká ruský exposlanec

Loni v říjnu poničil mohutný výbuch Kerčský most, jenž spojuje Krym s ruskou pevninou. Ruské úřady z tohoto útoku obvinily Ukrajince. Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil, řada vysoce postavených ukrajinských představitelů nicméně útok uvítala.

Tagy: