VÝSTRAHA: Do Česka se vrací mrazy. Problémy hrozí řidičům i zahrádkářům

Ovocné stromy může poškodit mráz.

Počasí (17.3.2024 7:17)

Začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedli v neděli meteorologové. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Zbystřit by měli také řidiči, kteří již přezuli ze zimních pneumatik.

„Vzhledem k tomu, že zejména v polohách pod 400 metrů nad mořem pokračuje rozkvět ovocných stromů, především meruněk, broskvoní a slivoní, může dojít k jejich poškození mrazem,“ uvedli meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouře Monica sužuje jih Evropy. Ve Francii zabila šest lidí, včetně čtyřleté holčičky

Stromy je podle nich možné chránit proti nízkým teplotám ochrannými přípravky proti promrznutí nebo je orosit drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, zpravidla před východem slunce. Zmínili i metodu takzvaného dýmování či zakuřování pomocí spalování vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Přízemní mrazy jsou obvyklé v jarních měsících. Letošní nástup jara je mimořádně brzký, na začátku března vykvetly meruňky. Právě meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních, kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy více než například jabloně. V posledních deseti letech se stalo osmkrát, že byla kvůli brzkému vykvetení a následným mrazům úroda zdecimována hned zjara.

Zbystřit by měli také řidiči, kteří již přezuli ze zimních pneumatik. Letní obutí je totiž uzpůsobené především na teploty nad 7 °C. Při chladnějším počasí mohou tvrdnout. Platí, že čím je chladněji, tím tužší pneumatiky jsou a hrozí nebezpečí jejich praskání.

Tagy: