Mrazivá svědectví o útočníkovi z Pardubic: Plánoval ve škole další „bostonský masakr“?

Plánoval student z Pardubic další bostonský masakr?

Inspiroval se pardubický student teroristickými útoky

Podoba výbušného zařízení sestrojeného maturantem chemické školy v Pardubicích měla inspiraci v bombových útocích v Bostonu v roce 2013. Mechanismus byl téměř identický – tlakový hrnec s hřebíky pro větší devastující účinek. I přesto, že následně spáchal sebevraždu otrávením, musí policie prověřit jeho zájem o teroristické útoky. Jed, po jehož požití zemřel, měl být podle zjištění reportérů CNN Prima NEWS na bázi rtuti.

Tlakový hrnec s časovačem, hřebíky a šrouby či matkami. Takové zařízení bylo použito i při bombovém atentátu na bostonském maratonu před deseti lety. Mohlo jít o jednu z inspirací 19letého mladíka k hrůznému činu. Tehdy zemřeli po výbuších tři lidé a přes 260 jich bylo zraněno. Pardubičtí studenti si nedovedou představit, že jeden z nich plánoval něco podobného ve škole. Prý měl přítele, byl samostatný a ve třídě málomluvný.

„Že byl pyrotechnik, to se o něm vědělo, ale že by udělal něco takového, to jsem nečekal. S námi se na intru bavil úplně s klidem, prostě tam měl hromadu kamarádů. Všichni jsme se s ním bavili. Sice se specializoval jakoby na tu pyrotechniku, dělal si domácí výbušniny a ohňostroje, ale to si dělal někde na poli, kde to odpaloval bezpečně,“ popisoval maturanta jeden z kamarádů.

Pachatel měl podle policie plán, který mu nevyšel

Podle kriminalistů se už v pátek ráno odehrál ve školních šatnách incident s menším výbuchem. Nikdo mu ale nevěnoval pozornost a mladík odešel. Sestrojené zařízení, které měl s sebou, potom ukryl do jednoho z odpadových kontejnerů na pozemku školy. Tam ho ale náhodou objevili další studenti a přijela policie. Pochopil, že mu brzy bude na stopě.

„On se vlastně v době nálezu policií toho nástražného výbušného systému na místě taky nacházel, dokonce se tam snad policistů měl ptát, co se tam stalo,“ popsal dění Milan Šimek, vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie.

Student potom začal zřejmě improvizovat. Kladivo a sekeru, kterou později vraždil, si koupil až cestou ze školy. Nemohl se vrátit na internát, kde měl podle policie připraveno více nástražných výbušných systémů a další zbraně – sekeru a mačetu.

„Vycházíme z toho, že určitě měl svůj plán, který se mu nepodařilo realizovat, tudíž hledal nějaká jiná řešení. Nemohl použít ty, které měl k tomu připraveny. Nemáme indicie, že by měl společníka, byl členem nějaké obdobně smýšlející skupiny a je to takříkajíc osamělý vlk,“ uvedl krajský policejní ředitel Jan Ptáček. K motivu policie zatím uvedla, že student měl mít výhrady vůči společnosti a osobní i prospěchové problémy.

Co ho k činu vedlo?

„Všeobecná nespokojenost nemůže být důvodem takového činu. U těch násilných radikálů je ve hře více faktorů. Jednak jsou to nějaké osobnostní charakteristiky, potom je to nějaký proces, kdy jde o zlobu, zahořknutí nebo až nenávist, možná pocit křivdy, možná jednání ve mstě,“ vysvětlil psycholog Štěpán Vymětal.

„Teprve vlastně jeho počítač a všechno bude zkoumáno, jistě se tam najdou nějaké další indicie, které budou moci tu motivaci objasnit,“ doplnila státní zástupkyně Lenka Faltusová. I když je domnělý pachatel po smrti, musí kriminalisté případ důkladně prošetřit. Jed, kterým se před dopadením otrávil po sobotní vraždě náhodného kolemjdoucího na ulici ve Vysokém Mýtě, měl být podle informací Krimi zpráv na bázi rtuti.

Tagy: