Vraždil sekerou a pak se otrávil. Student z Pardubicka nastražil i bombu ve škole

Policie vyšetřuje násilnou smrt člověka ve Vysokém Mýtě.

Vražda sekerou ve Vysokém Mýtě a nalezený předmět připomínající nástražný výbušný systém v Pardubicích mají společného jmenovatele – podezřelého. O průběhu vyšetřování informovala Policie ČR v tiskové zprávě. Útočník se chtěl pomstít okolí, oběť si však vybral náhodně. Následně spolykal jed, v nemocnici pak zemřel.

„V pátek jsme okolo 13:30 přijali oznámení, že v areálu SPŠ chemické v Pardubicích byl nalezen předmět, o kterém je možné se domnívat, že se jedná o nástražný výbušný systém,“ uvedli policisté na webu.

Předmět našli studenti školy v kontejneru vedle hlavní budovy školy. „Na místo jsme okamžitě vyslali dostupné policejní hlídky, které zajistily okolí místa, kde se předmět nacházel. Vyžádali jsme si na místo příjezd specialistů z Pyrotechnické služby PČR a začali s okamžitou evakuací osob nacházejících se v okolí místa nálezu. Celkem jsme evakuovali přes 800 lidí,“ informovali.

Informace, které muži zákona získali, hovořily o tom, že se jedná o studenta, který nezapadal do kolektivu, měl špatný prospěch, do školy dojížděl z jiného kraje a přes týden byl ubytován na internátu.

Podezřelého policisté nemohli hned dopadnout. „V sobotu po sedmé hodině ráno bylo přijato oznámení o napadení osoby na ulici ve Vysokém Mýtě. Na linku 158 volala řada svědků, kteří uváděli, že nějaký muž napadl sekerou jiného muže a z místa činu odchází. Po příjezdu nalezli policisté na místě osobu v tratolišti krve a svědci označili odcházejícího člověka jako pachatele,“ přiblížili.

Podezřelého policisté pronásledovali a za použití donucovacích prostředků ho zadrželi asi 18 minut po činu a zhruba 500 metrů od místa napadení. „Muž měl v ruce sekeru, kterou odložil. Po zadržení policistům uvedl, že se chtěl pomstít okolí a zabít více lidí. Dále uvedl, že ve Vysokém Mýtě se vyskytl zcela náhodně a zcela náhodně si vybral i svoji oběť,“ uvedla policie ve zprávě.

Po zadržení začal muž zvracet a na dotaz policistů uvedl, že hned po útoku spolykal jed, ale neuvedl jaký. Proto mu byla okamžitě zavolána záchranka, za doprovodu policistů byl převezen do nemocnice, kde se jeho stav zhoršoval a kde ještě v dopoledních hodinách zemřel.

„Obě trestní řízení jsou vedena společně. Při provedení domovní prohlídky podezřelého zajistili kriminalisté mnoho komponentů a chemických látek k výrobě různých sloučenin,“ sdělila Státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Podle vyšetřovatelů měl mladík plány ale ještě „velkolepější“. „Je mi nesmírně líto, že k sobotní tragédii došlo, a za sebe mohu říct, že jsem přesvědčen o tom, že všichni udělali maximum k tomu, abychom podezřelého zadrželi v co nejkratším čase,“ dodal ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Ptáček.

Tagy: