Drsné záběry z Afriky: Kosatka za pár vteřin zabila velkého bílého žraloka

Neuvěřitelné záběry zachytil dron u pobřeží Jižní Afriky. Osamělá kosatka zaútočila na velkého bílého žraloka. Vše proběhlo velmi rychle, paryba neměla nejmenší šanci. Útok ohromil dokonce i vědce, informují zahraniční média.

Útok, ke kterému došlo u pobřežního města Mossel Bay v Jihoafrické republice, je podle vědců unikátní v tom, že útočila jedna kosatka. „Kosatky se při lovu obvykle spojí,“ vysvětlila pro web The Guardian doktorka Alison Townerová z Rhodesovy univerzity. „Neobvyklým aspektem bylo rovněž to, v jaké rychlosti se útok odehrál,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Gigantická tlama přes půlku hlavy jako z kamene. Unikátní úlovek žraloka obestírá tajemství

Záběry na sociální síti X ukazují, že kosatka útočí nakloněná na levou stranu. Žralok si dravého savce patrně vůbec nevšiml a neměl nejmenší šanci. Podle vědců jde o ukázku výjimečných predátorských schopností kosatek. Zároveň jde o vůbec první pozorovaný případ útoku, kterého se dopustila osamocená kosatka.

Pozorovaný případ se sice odehrál loni v červnu, výzkumníky ovšem natolik fascinoval, že o něm nyní vydali studii. Podle zjištění vědců „operují“ u pobřeží Jihoafrické republiky dvě kosatky, které společně zabily už několik žraloků bílých. Jejich játra jsou totiž velmi bohatá na živiny.

Podle vědců ale mají útoky těchto dvou mořských savců negativní vliv na místní populaci žraloků bílých. „Navzdory svému obdivu k těmto predátorům jsem stále více znepokojen ekologickou rovnováhou pobřežních moří,“ uvedl podle webu CNN mořský biolog Primo Micarelli.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ledová past uvěznila hejno kosatek. Ze spárů smrti se dostaly samy, lidé jim nepomohli

Tagy: