Gigantická tlama přes půlku hlavy jako z kamene. Unikátní úlovek žraloka obestírá tajemství

Velmi vzácný žralok velkoústý (Megachasma pelagios) byl poprvé spatřen ve východní Africe. Teprve šestkrát se doposud tento druh objevil u pobřeží celého kontinentu. Na výskyt unikátního zvířete přišli místní na trhu v Zanzibaru, kde ho rybáři chtěli prodat. Význam nálezu vysvětlil mořský biolog pro portál The Conversation.

Jak už z názvu „velkoústý“ vyplývá, tento druh žraloka charakterizuje jeho obrovská tlama, která zabírá polovinu hlavy. Celkově může zvíře měřit až sedm metrů, i když většina pozorovaných exemplářů byla kratší než pět a půl metru. Od většiny ostatních žraloků ho odlišuje způsob obživy – živí se totiž planktonem. Poprvé byl žralok velkoústý objeven v roce 1976, když se zamotal do kotevního řetězu námořní lodi na Havaji. Jeho příbuzných bylo od té doby spatřeno asi jen 280, proto o nich vědci zatím nevědí tolik, kolik by si přáli.

ČTĚTE TAKÉ: Hledá se sčítač tučňáků. Může se těšit na krásy Antarktidy, musí ale oželet splachovací záchod

Nedávný nález vzácného zvířete v Africe je však možná dalším pokrokem v bádání. Každé další zpozorování výskytu zvířete přinese nové informace. „Tento nález je jediným na východním pobřeží Afriky a rozšiřuje tak oblasti světových oceánů, ve kterých tento žralok žije,“ vysvětlil mořský biolog Rhett H. Bennett v článku pro The Conversation.

Vidět záběry mrtvého zvířete pro něj prý bylo velmi smutné. „Rozhodně se ale jedná o nový důležitý rekord,“ doplnil. Ve vodách okolo celého kontinentu byl žralok spatřen teprve šestkrát. Dvakrát se objevil u Jihoafrické republiky, dále pak u Gabonu, Libérie, Senegalu a Mauretánie.

Naposledy se vyskytl u Zanzibaru, kde ho ulovili rybáři. Následně ho prodali za 43 tisíc tanzanských šilinků, tedy za přibližně 400 korun.

Ačkoliv bývá žralok velkoústý spatřen velmi vzácně, není považován za ohrožený druh, namítl Bennett v článku. „Jeho skutečný počet je totiž pravděpodobně mnohem větší, než co jsme dosud zaznamenali,“ upřesnil. Ani rybolov zvláštní parybu příliš neohrozí. „Důvodem může být to, že zvířata využívají stanoviště, která nejsou cílem rybářských plavidel,“ dodal vědec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečné sršně asijské se znovu ukázaly v Česku. Objevily se při vykládce kamionu z Francie

Tagy: