Zamrzlé rybníky lákají bruslaře. Je to hazard, led není dost silný, varují experti

Mrazy posledních dnů lákají bruslaře na zamrzlé vodní plochy. Záchranáři před tím ale varují. Například led na hladině oblíbeného Boleveckého rybníka v Plzni není dostatečně silný a pohyb po něm je velkým hazardem.

Před vstupem na zamrzlý rybník by si měl každý zkontrolovat tloušťku ledu. „Pokud je alespoň pět dní teplota -5 °C, led naroste do tloušťky deseti centimetrů. Za bezpečnou pro bruslení se používá tloušťka 15 centimetrů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí hasičů Petr Poncar.

Jak začalo mrznout, začali se na plzeňských rybnících objevovat první odvážlivci. A to i přesto, že led není dostatečně bezpečný. „Viděli jsme bruslaře na Boleváku i Kameňáku, ale dokavaď to nezamrzne pořádně, tak by se lidé neměli na tu ledovou plochu pouštět,“ popsala mluvčí Správy veřejného statku města Plzeň Radka Žáková. „Je to velký hazard samozřejmě, když sami neví, kde je ta tloušťka optimální a kde není,“ doplnil ji Martin Gregar ze Správy veřejného statku města Plzeň.

Na rybníku se proháněli i dva patnáctiletí kamarádi. Podle nich je led dostatečně silný. „My jsme tady u kraje, my se vždycky podíváme, jak to tam je, takže dáváme pozor, ale strach mám,“ uvedl mladý bruslař Jan. Jeho kamarád už dokonce jednou zažil, že pod ním led praskl, a tak by věděl, jak se zachovat. „Už se mi to jednou stalo, takže nějak se dostat na ten led po břiše, nějak se plazit,“ popsal Tomáš.

Dostat se z ledové vody přitom není vůbec jednoduché. Hasiči záchranu v takových situací pravidelně nacvičují. „Je potřeba dostat se na led co nejrychleji, a to takovým způsobem, abychom co nejlépe rozložili svoji hmotnost,“ upozornil Poncar.

Zkušenosti, jak se dostat z vody zpátky na led, má i bruslař z Mirošova. Na zamrzlé vodní plochy nikdy nevyráží bez vyprošťovacích hrotů. „Ty hroty jsou taková poslední a první záchrana. To je, jako kdybyste chtěla vyskočit z letadla a neměla padák,“ uzavřel dálkový bruslař Pavel Šimek.

Pokud na zamrzlé vodní hladině uslyšíte podezřelé praskání, vraťte se co nejrychleji zpátky na břeh a bruslení si raději odpusťte. Nebo vyrazte na zimní stadion, kde si na volném bruslení můžete zabruslit bezpečně.

Tagy:
rybník Velký Bolevecký rybník hazardní hra vodstvo Pavel Šimek Kameňák