Starší muž onanoval v parku plném lidí. Usvědčila ho fotografie kolemjdoucího

Muž onanoval v parku.

Sexuálně motivované činy

Pražští policisté mají na stole další případ, kdy muž na veřejnosti onanoval. Kriminalisté sice podezřelého našli, kvůli vyšetřování ale potřebují vyslechnout další svědky, a tak žádají o pomoc.

V polovině září policie přijala oznámení, že v pražských sadech Svatopluka Čecha starší muž onanuje v parku. Při uspokojování ho vyfotil jeden z kolemjdoucích a s fotkou zamířil na policii. „Policisté ho na základě fotografie ztotožnili a vyslechli, ale muž se k činu nepřiznává,“ říká tiskový mluvčí policie Jan Rybanský.

Aby se vyšetřovatelé mohli posunout dál, potřebují vyslechnout další svědky. Pokud jste tedy dotyčného u stanice metra viděli, zavolejte na číslo 158. Obrátit se můžete také na redakci Krimi zpráv.

Policisté řeší podobných případů za poslední dobu více. Hledají také muže, který si na ulici náhodně vytipoval ženu a tu poté osahával. „Políbil ji zezadu na krk a následně jí začal sahat na hýždě,“ uvádí Rybanský. Muž pokračoval i přesto, že se žena bránila. Oba případy policie řeší jako výtržnictví.

Někdy útočníci zajdou dál

I sexuální nátlak, který pachatelé konají přes sociální sítě, je trestný čin. Na internetu si vytipují svoji oběť a většinou z ní vylákají lechtivé fotografie. Když chtějí další fotografie, neváhají použít nejrůznější výhrůžky. Takových situací řeší kriminalisté desítky ročně. Ještě více mají ale případů znásilnění. „V roce 2019 jsme za prvních sedm měsíců evidovali celkem čtyři sta sedmdesát případů znásilnění. V následujícím roce to pak bylo necelých čtyři sta, což se dá částečně vysvětlit i tím, že byla koronavirová opatření,“ uvádí Policejní prezidium.

Letos jich policie řešila už pět set. Často ale ženy traumatizující zážitek ani nenahlásí, protože mají strach. Podle psychologa vnímá každá oběť znásilnění jinak. Některá se s ním dokáže vypořádat lépe. Trauma ale může skončit tragédií. „V literatuře jsou dokonce popisované případy, kdy taková žena spáchá sebevraždu řadu let poté, co se ta událost stala,“ říká psycholog Karel Humhal.

Pokud ženy znásilnění, sexuální nátlak nebo i obtěžování na ulici zažijí, měly by i přes stud nebo strach jít na policii. Mohou tak zabránit tomu, aby násilník ublížil někomu dalšímu.

Tagy: