Muž s prasečí ledvinou zemřel dva měsíce po transplantaci. Rodina i přesto lékařům děkovala

První příjemce geneticky modifikované prasečí ledviny Richard Slayman zemřel téměř dva měsíce po transplantaci, uvedla v sobotu jeho rodina a nemocnice, která zákrok provedla. Informovala o tom agentura AP.

Richard Slayman v březnu podstoupil transplantaci v Massachusettské všeobecné nemocnici ve věku 62 let. Chirurgové věřili v nejméně dvouletou výdrž jeho „nové“ ledviny, sdělila agentura AP.

Transplantační tým Massachusettské všeobecné nemocnice v prohlášení vyjádřil soustrast rodině pacienta a hluboký zármutek nad jeho odchodem. Lékaři prý nemají indicie, že by zemřel v důsledku transplantace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky, uleví inhalace, radí odborník

Slayman z Weymouthu ve státě Massachusetts byl prvním žijícím člověkem, který zákrok tohoto typu absolvoval. Předtím byly dočasně transplantovány prasečí ledviny dárcům s odumřelým mozkem. Dva muži dostali srdce z prasat – oba během několika měsíců zemřeli.

Slayman poprvé podstoupil transplantaci ledviny v nemocnici v roce 2018, ale loni se musel vrátit k dialýze, když se u něj projevily známky selhání orgánu. Komplikací přibývalo, což si vyžadovalo čím dál častější proceduru pročišťování krve. Lékaři mu tak navrhli transplantaci prasečí ledviny.

Pomoc dalším pacientům

Rodina i přes Slaymanovu smrt lékařům poděkovala. „Díky jejich obrovskému úsilí vedoucímu ke xenotransplantaci mohla naše rodina strávit s Rickem dalších sedm týdnů. Vzpomínky na ně nám zůstanou v paměti i srdci,“ napsala v prohlášení.

Dodala, že Slayman podstoupil operaci i proto, aby poskytl naději tisícům lidí, kteří trpí podobnými problémy. „Rick cíl dosáhl a jeho naděje a optimismus přetrvají navždy,“ uvedli v prohlášení.

Xenotransplantace je léčebný postup lidských pacientů pomocí buněk, tkání nebo orgánů ze zvířat. Snahy dlouho selhávaly, protože lidský imunitní systém cizí zvířecí tkáň okamžitě ničí. Pro nedávné „pokusy“ však byly orgány prasat geneticky upraveny, aby se více podobaly lidským.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama v Plzni: Chovatele v bytě uštkl jedovatý had. Následoval transport vrtulníkem do Prahy

Tagy: