Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky, uleví inhalace, radí odborník

Oteklá víčka? Možná je to alergie

Pylová sezóna je v plném proudu

Díky tomu, že pylová sezóna trvá až deset měsíců v roce, se sezónní alergie stává nejrozšířenějším typem vůbec. Jen v České republice jí trpí asi pětina populace a počet lidí, které trápí alergická rýma, každoročně stoupá. Nejvíce jsou přitom postiženy děti. Účinným pomocníkem v boji s respiračním onemocněním – mezi která patří různé druhy alergií, bronchitida, astma nebo záněty dýchacích cest – však může být pro některé překvapivě inhalace.

Prvními sezónními alergeny bývají pyly jarních stromů, hlavně olše a lísky. Dále k nim patří břízy, jejichž pylová sezóna začíná v únoru a končí v říjnu. Velké problémy může působit také řepka. Typická sezóna travních pylů začíná někdy v květnu a končí až v pozdějším létě, překrývá se s ní sezóna alergenních bylin a plevelů. Časný podzim je pak obdobím vzdušných plísní.

Příznaky nezanedbávejte

První příznaky mívají alergici často stejné jako běžné nachlazení. Neprojevují se horečkou či tělesnou bolestí, ale k typickým reakcím patří svědění sliznic, smrkání – rýma či ucpaný nos, časté kýchání, zarudnutí, pálení či slzení očí.

ČTĚTE TAKÉ: Martínkem to nekončí. Rodina „stamilionového“ chlapce díky solidaritě Čechů pomáhá druhým

Zanedbání alergických příznaků může vést k rozvoji dalších forem, například přechodu z alergické rýmy na astma. Zcela ojedinělé a minimálně obtěžující příznaky pylové alergie lze někdy řešit antihistaminiky. I zde by však lidé měli být opatrní.

„Nebezpečím mohou být nadužívané nosní uvolňující kapky, které mohou postupně poškodit nosní sliznici. Je proto vždy lepší konzultovat alergii s lékařem a nechat se alergologicky vyšetřit. Doktor pak nejlépe posoudí, zda a jak potíže léčit,“ doporučuje Petr Pohunek, ředitel České iniciativy pro astma, v materiálu, který má redakce k dispozici.

Začněte se bránit s předstihem

K usnadnění života alergika je potřeba omezit kontakt s alergeny. Odborníci proto doporučují vyhnout se pobytu v přírodě, a to především v rizikovém období. To ale ne vždy jde dobře.

Vyvolané obtíže lze zmírnit například pravidelnými inhalacemi, které napomáhají léčit nejen astma, ale také virózy, respirační nemoci, alergie či záněty dýchacích cest. Účinky nastupují okamžitě a jsou vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. Zvlhčená sliznice dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny.

Inhalace urychluje léčbu běžných infekcí a snižuje tak riziko případných komplikací, například přesunu infekce na jiné místo.

Součástí léčby je také zdravý životní styl a každodenní režim. Sama změna životního stylu obvykle alergii nebo astma nevyřeší, může však podpořit celkové zdraví organismu a spolu s léky dostat alergické projevy pod kontrolu. Zásadním požadavkem je ovšem nekouření.

„Kouření, a to i pasivní, bylo nezpochybnitelně prokázáno jako významný rizikový faktor rozvoje astmatu a jeho nepříznivého průběhu. Dráždění sliznic kouřem přispívá také k projevům rýmy i zánětu spojivek,“ vysvětlil Pohunek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Turisté se už do Česka bojí jezdit, řekl Prymula. Jsme na vrcholu řetězce v černém kašli

„Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 až 15 minut. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, čehož při běžném ‚napařování‘ nad hrncem s horkou vodou nedocílíte. Aerosolová terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí,“ vysvětluje Šimon Peter, odborník na inhalátory.

Na rozdíl od celkového podávání léků ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba.

ČTĚTE TAKÉ: Dýchací obtíže přičítal viróze, selhávalo mu ale srdce. Přežil jsem svou smrt, říká Stanislav

Ideální je inhalovat večer před spaním. Pokud vám to inhalátor umožňuje, klidně si sedněte do křesla a pusťte si televizi, ale seďte vzpřímeně. Najít si během inhalace nějakou zábavu bývá důležité zejména u neposedných dětí.

Tagy: