Muž z Náchodska si objednal vraždu svého obchodního partnera. Zabiják ale nečekaně selhal

Muž si objednal vraždu obchodního partnera

Muž z Náchodska si objednal vraždu obchodního partnera

Královéhradecká krajská kriminálka řeší případ muže, který si měl objednat vraždu svého obchodního partnera. Jak později vyšlo najevo, zemřít mohlo víc lidí. Muž, který měl vraždit, ale nakonec vše prozradil detektivům. Zadavateli vraždy hrozí až výjimečný trest.

Osmapadesátiletý muž z Náchodska měl nejspíš nevyřešené spory se svým bývalým obchodním partnerem a rozhodl se je řešit radikálně. Na jeho vraždě se měl dohodnout s mužem, kterému za její provedení slíbil finanční odměnu.

„Ke skutku mělo dojít už v loňském roce, kdy ho plánoval a k tomu si najal osobu, která měla vykonat tento trestný čin. A to z důvodů majetkových problémů,“ uvádí vedoucí kriminalista Luděk Čížek. Vyšetřovatelé později zjistili, že bývalý obchodní partner nemusel být jedinou obětí plánovaného činu.

„Bohužel by asi došlo k tomu, že oběťmi by mohli být i rodinní příslušníci poškozeného. Organizátor vraždy měl vykonavatele vybavit nejen krátkou střelnou zbraní, ale i kanystry s benzínem, tak aby došlo k úmyslnému založení požáru a v případě, že by ty osoby z toho domu utekly, měla by být použita i ta krátká střelná zbraň,“ popisuje Čížek.

Najatý zabiják se přiznal policii

Na plánovanou vraždu přišli policisté poměrně kuriózním způsobem. Muže, který ji měl provést, totiž stíhají kvůli jinému trestnému činu. Ten se jim ale při výslechu přiznal, že byl najat na vraždu.

„Zamýšlený vykonavatel byl v minulosti již několikrát trestně stíhán, naposledy opustil brány vězení v loňském roce. Doznal právě připravovaný trestný čin, čímž zanikla jeho trestnost a pro nás se stal vlastně svědkem,“ vysvětluje mluvčí policie Lucie Konečná.

Pozornost vyšetřovatelů se tak zaměřila na muže, který si vraždu objednal. Následovalo několik domovních prohlídek. „Policisté zajistili několik střelných zbraní, k jejichž držení neměl tento obviněný povolení. Byla to jedna dlouhá zbraň a vícero krátkých střelných zbraní,“ říká Čížek.

Některé ze zbraní našla policie zakopané na zahradě. Podle našich informací muže obviněného z přípravy vraždy ve fázi organizátorství policisté už v minulosti několikrát řešili pro nedovolené ozbrojování.

Nyní je stíhaný ve vazbě a za přípravu vraždy mu hrozí patnáct až dvacet let za mřížemi, popřípadě výjimečný trest.

Tagy: