Dramatické záběry ze záchrany dělníka na Vyškovsku: Zasypala ho zemina, rozhodovaly vteřiny

Muselo se dokončit napojení vodovodu

Dramatická záchrana dělníka

Dramatický boj o život se odehrál v sobotu odpoledne u Holubic na Vyškovsku. Dělník tam zůstal uvězněný pod zeminou, která ho zasypala. Na pomoc ihned vyrazili hasiči a záchranáři. Mladý muž zázrakem přežil, a dokonce vyvázl bez vážnějších zranění.

Poplach na všech záchranářských frontách. Do Holubic kolem třetí hodiny odpoledne vyrazilo pět jednotek hasičů, sanitky a vrtulníky. Případy, kdy člověk zůstane zasypaný pod zemí, totiž nikdy nevěstí nic dobrého.

Když záchranáři dorazili na místo, byl mladý muž uvězněný ve čtyřmetrovém výkopu, zasypaný zeminou tak, že nebyl vůbec vidět. O jeho životě mohla rozhodnout každá minuta. Na záchraně muže se podílela dvacítka hasičů, kteří ho museli doslova ručně a za pomocí jednoduchého nářadí vyhrabat.

„K jeho záchraně jsme museli postupovat rychle, ale taky opatrně, aby nedošlo k sesuvu další zeminy. To se nám zhruba za půl hodiny podařilo a muže jsme předali záchranářům,“ popsal mluvčí hasičů Filip Venclovský.

„Muž měl lehká zranění, byl při vědomí, nicméně mechanismus úrazu byl velmi závažný. Z toho důvodu jsme jej transportovali do brněnského traumacentra,“ sdělila mluvčí záchranné služby jihomoravského kraje Barbora Truksová Zuchová.

Aby po zasypání člověk vyvázl téměř bez zranění, není běžné. I záchranáři tak mluví o obrovském štěstí. Dělníka pravděpodobně zachránila vzduchová kapsa a také to, že nebyl nijak vážně zraněný. Policie na místě vyšetřila okolnosti nehody, případ předá Inspektorátu bezpečnosti práce.

Tagy: