Mynář neuspěl. Soud odmítl návrh na zastavení stíhání kvůli dotacím, čeká ho hlavní líčení

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář neuspěl u soudu s návrhem, aby zastavil jeho trestní stíhání v kauze dotace na přestavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Soudce Pavel Dvorský nařídil hlavní líčení, které začne u zlínské pobočky brněnského krajského soudu v říjnu. Na zahájení procesu upozornil server Seznam Zprávy, informaci ČTK potvrdila mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

„Hlavní líčení se bude konat 15., 17., 22. a 24. října,“ prozradila podle Seznam Zpráv Belkovová.

ČTĚTE TAKÉ: Soud rehabilitoval manželku a syna popraveného Rudolfa Slánského. Komunisté je zbavili svobody

Státní zástupce v dubnu obžaloval Mynáře z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Hrozí mu dva roky až osm let vězení, vinu popírá. Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni vrátila.

Mynář už dříve označil obvinění za účelové. Jeho advokát soudci navrhl předběžné projednání kauzy v neveřejném jednání. Přípravné řízení podle něj neproběhlo řádně a žádal vrácení kauzy k došetření kvůli odstranění procesních vad, případně zastavení trestního stíhání obžalovaného. S návrhem Mynář ani jeho obhájce neuspěli.

Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech přidělil firmě Clever Management úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Ministerstvo školství podle serveru v roce 2008 schválilo 13 milionů korun na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, ve kterém byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu. Smlouva ale podle webu byla v rozporu s podmínkami dotace, spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak byla podle policie vyplacena neoprávněně.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Otřesný případ týrání dvouleté dívky: Do bezvědomí ji zmlátil partner matky, tvrdí žaloba

Tagy:
dotace podvod soud Evropská unie Vratislav Mynář soudní proces Seznam.cz soudnictví trestná činnost Osvětimany Střední Morava trestná činnost, právo a spravedlnost