Mynářova hospoda v plamenech. Hasiči oheň krotili hodinu, odhad škody je 15 milionů korun

ožár likvidovalo sedm profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje.

Požár hospody v Osvětimanech

V úterý v noci zasahovalo u požáru hospody v Osvětimanech v okresu Uherské Hradiště sedm jednotek hasičů. Na srubu hořela celá střecha, uvedli hasiči, kterým se asi po hodině podařilo požár lokalizovat. Nyní zjišťují jeho příčiny. Restaurační zařízení patří firmě O.L.G.A.-S.K.I.-s.r.o. hradního kancléře Vratislava Mynáře. Jde o areál penzionu, na jehož dostavbu čerpal Mynář dotace a nyní je trestně stíhán. Firma také čelila pokutám kvůli nepovolenému čerpání vody na zasněžování sjezdovky.

„Hlášení o požáru jsme přijali o půl třetí ráno. Požární poplach byl vyhlášen jednotce Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje požární stanice Uherské Hradiště a jednotkám Sboru dobrovolných hasičů obcí Osvětimany, Buchlovice a Boršice,“ informovali hasiči na Facebooku.

Restaurační zařízení patří firmě O.L.G.A.-S.K.I.-s.r.o. hradního kancléře Vratislava Mynáře. Na dotaz CNN Prima NEWS nereagoval, pro rádio Frekvence 1 však krátce sdělil: „Tohle nemohla být náhoda.“

Na místě zasahovaly i jednotky z Jihomoravského kraje a dobrovolní hasiči ze Syrovína a Žeravic. „V době našeho příjezdu k požáru hořela celá střecha objektu,“ popsali s tím, že na místo se poté dostavil i správce budovy.

Asi hodinu po příjezdu se hasičům podařilo požár lokalizovat. „Příčina požáru a výše škody budou určeny během šetření v dopoledních hodinách,“ dodali hasiči. Předběžná výše škody je 15 milionů korun.

Mynář je kvůli areálu trestně stíhán

Policie loni obvinila Mynáře z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týkal šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech, který se nachází nedaleko zmiňované hospody. Podle policie ji Mynářova firma Clever Management čerpala neoprávněně. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Společnost O.L.G.A. také dostala opakovaně pokutu od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za neoprávněné čerpání vody. Firma ji využívala k zasněžování tamní sjezdovky. Nejprve šlo o částku 300 tisíc korun, pak ještě dalších více než 38 tisíc. Vodu firma čerpala z místního rybníka, který kancléř Mynář vybudoval také bez povolení, uvedla Česká televize.

Tagy: