Záběry střelby na Opavsku: Mohla fenka Dixie žít? Myslivci zhodnotili fatální omyl kolegy

Případ zastřelené border kolie Dixie, kterou usmrtil myslivec v okamžiku, kdy byla asi 20 metrů od své majitelky, nadále vzbuzuje velké emoce. A to i mezi samotnými myslivci, kteří viděli záznam z dalekohledu střelcovy zbraně.

Podle opavského mysliveckého spolku muž při střelbě porušil bezpečnost střelby, mysliveckou etiku a jeho chování bylo nezodpovědné. Souhlasí i někteří další myslivci. K incidentu došlo právě na Opavsku.

„Těsně před výstřelem jde identifikovat, že je to pes, ale to už bohužel rána padla a jedno staré myslivecké přísloví říká, že vyřčené slovo a vystřelená kule nikdy nejde vzít zpátky, a tady to je bohužel ten případ,“ sdělil myslivecký hospodář Lubomír Hajný.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily masakru v Hamburku: Policie zřejmě našla tělo střelce. V kostele zemřelo osm lidí

„Nebudu mu (myslivci, který zastřelil fenu, pozn. red.) dělat ani soudce, ani žalobce, musí si to uhájit sám,“ sdělil myslivec z Havířova Bohuslav Muras.

Myslivec, který psa zastřelil, tvrdí, že se domníval, že míří na lišku. „Mířil jsem na ni a vystřelil,“ vysvětlil. Myslivec však musí podle zákona vždy vědět, na jaké zvíře střílí, a ne pálit bezhlavě.

Chyba jednotlivce

„Je to bohužel pochybení jednotlivce, který se stoprocentně nepřesvědčil, na co střílí. Není to selhání systému,“ sdělil myslivec Hajný.

Majitelce to však už psa nevrátí. „Doprovázela mě každou životní událostí a vyšla se mnou základku, odmaturovaly jsme, udělaly jsme mého bakaláře. Ona se mnou vstávala, snídala, večer večeřela, šla spát,“ litovala majitelka, která údajně mohla nešťastné události předejít, kdyby fenku měla na vodítku.

Nemohla však tušit, že na posedu hned vedle cyklostezky sedí myslivec. Odborníci doporučují, aby psi měli například svítící obojek, aby si je ve tmě nemohl nikdo splést s žádným jiným zvířetem.

Tagy: