Pozor při cestě do Chorvatska: Jiná pravidla pro přepravu dětí i zabavení řidičáku kvůli únavě

Dětská sedačka tvoří základ pro cestování s malými dětmi

Rady pro cestování s dětmi

V letních měsících lidé často absolvují autem delší a náročnější trasy. A mezi pasažéry bývají i jejich malé ratolesti. Reportérka Alex Hrdinová zjišťovala, na co si při delších přesunech dávat pozor a jak se v jednotlivých evropských státech liší pravidla pro cestování s dětmi. Dopravní expert zároveň prozradil, proč je důležité v Chorvatsku při řízení auta působit odpočatě.

Pravidla pro cestování s malými dětmi, která platí v České republice, nemusí platit v jiných zemích Evropské unie. V oblíbené destinaci statisíců Čechů v Chorvatsku nesmí děti mladší 12 let sedět na předním sedadle spolujezdce. Výjimku představují děti do dvou let, cestující v takzvaném „vajíčku“ s vypnutým airbagem.

ČTĚTE DÁLE: Srážka aut na Klatovsku. Šest lidí je zraněných, všichni skončili v nemocnici

„Například v Rakousku dítě do 14 let věku nebo do 150 cm výšky musí být přepravováno ve vhodném systému. Tedy v sedačce nebo podsedáku,“ uvedl pro CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský. Oslovení rodiče se shodli, že dítě cestuje v autosedačce zcela běžně. „Minulý rok jsme cestovali do Chorvatska a nezjišťovali jsme to. Ani nás to nenapadlo. Prostě je v autosedačce,“ konstatovala jedna z dotázaných maminek.

Odborníci rovněž varují před konzumací jídla za jízdy. Obzvláště u malých dětí hrozí, že jim sousto v puse zaskočí.

Čechy mohou možná překvapit poměrně přísná pravidla, kdy má chorvatská policie právo zakázat zjevně unavenému šoférovi řízení automobilu a až na osm dní mu zabavit řidičský průkaz. „Co jsem slyšel, tak chorvatští policisté si stavu řidičů všímají,“ upozornil Budský.

Vítanou změnou pro řadu českých výletníků může být naopak zavedení jednodenních dálničních známek v Maďarsku a Rakousku. Řidiči si mohou v případě zájmu kupony obstarat i elektronicky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlak ve Vršovicích srazil ženu. Policisté mluví o sebevraždě, 120 lidí bylo evakuováno

Tagy: