Hvězdný Froome rozzářil české silnice. Občas si zahřeším, řekl v exkluzivním rozhovoru

Na děleném druhém místě nejlépe honorovaných cyklistů stojí Chris Froome, který má u nepříliš silného týmu Israel-Premier Tech nasmlouvaný roční plat 5,5 milionu eur.

Letošní ročník etapového cyklistického závodu Czech Tour rozzářila jedna z největších hvězd historie Chris Froome. Britský čtyřnásobný vítěz Tour de France si v nabitém programu udělal čas a CNN Prima NEWS poskytl exkluzivní rozhovor.

Stačí pohled do životopisu a je jasné, že v Česku závodí legenda světové cyklistiky. Osmatřicetiletý Chris Froome vyhrál čtyřikrát Tour de France, dvakrát Vueltu a jednou Giro d’Italia. Ale ani tahle skvostná sbírka triumfů neochránila megahvězdu před domácími úkoly. „Samozřejmě jsem se podíval na to, co nás čeká. Budou to čtyři nabité závodní dny. Nejprve celkem snadný sprint a pak už pojedeme do kopců a každá etapa bude mnohem těžší,“ uvedl Froome.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výrazná proměna nejznámější české kulturistky. Nemůžete vypadat jako modelka, říká

Do nominace svého týmu Israel-Premier Tech na letošní Tour de France se Froome nevešel. O to víc se těší na český závod. „Nějakou dobu jsem nezávodil, takže se moc těším, že se k tomu vrátím. Měl jsem problém s bederní páteří. Jsem moc rád, že si poprvé zazávodím v Česku, a jsem zvědavý, jak mi to půjde,“ líčil cyklista.

Froome není v Čechách poprvé. Jednou už stihl krátkou návštěvu Prahy. Oblíbená česká specialita  smažák, hranolky a pivo ho ale nechává v klidu. „Smažené na jídelníčku skoro nemám. Snažím se jíst zdravě. Hodně rýže, ryb, kuřecího a zeleniny. Musím být na kolo co nejlehčí. Někdy si ale trochu zahřeším, to nebudu tajit. Třeba burgrem,“ přiznal.

První etapa

Froome není jediným lákadlem Czech Tour. Závodu se od čtvrtka do neděle zúčastní hned tři elitní worldtourové stáje. Čtyři etapy, které se pojedou hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, měří celkem 670 kilometrů a cyklisté nastoupají bezmála 11 500 výškových metrů.

Úvodní čtvrteční etapu vyhrál v hromadném finiši Izraelec Itamar Einhorn, specialista na spurty i dráhař ze stáje Israel-Premier Tech. Nejlepším z domácích jezdců byl devátý Dominik Neuman z Elkov-Kasper. Froome dojel do Uničova na chvostu hlavního pelotonu na 119. místě.

Generálním partnerem akce zůstává společnost SAZKA, jejíž název v minulosti závod nesl. Czech Tour je i v roce 2023 součástí série Europe Tour.

„Cyklistika je v Česku zdaleka nejpopulárnější sport a my věříme, že Czech Tour má potenciál stát se nejznámější sportovní akcí spojenou s Českou republikou, na kterou bude celá země pyšná,“ řekl Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka, a doplnil: Se závodem máme velké plány. Zatím se odehrává v Jeseníkách a Beskydech, ale v dalších letech chceme s organizátory využít potenciál celé země. Pro příští ročník počítáme i s hobby závody a vtáhnutím co nejširšího okruhu zapálených amatérů. Rozrůstat se bude také doprovodný program pro veřejnost.”

Tagy: