Na D8 se převrátil kamion. Obézní řidič zůstal uvězněn v kabině, do akce museli hasiči

Obézní řidič kamionu

Nehoda kamionu ve středu v noci zablokovala jeden pruh dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem. Řidiči museli z auta pomáhat hasiči, a to přesto, že byl při vědomí a nebyl ani zraněný. Dostat se ven svépomocí mu totiž nedovolovala jeho hmotnost.

Řidič se nevěnoval řízení, narazil do svodidel a převrátil kamion na bok. „Po příjezdu na místo se jednotka snažila vyprostit řidiče vozidla, který díky své váze nemohl opustit vozidlo normální cestou,“ sdělila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Břicho muži nedovolilo vylézt dveřmi, a tak hasičům nezbylo nic jiného, než popadnout speciální pilky a odříznout čelní sklo kamionu, aby mohl řidič kypré postavy ven z vozu.

Jiná cesta než dveřmi není až tak neobvyklá – hasiči volí cestu přes čelní sklo ve většině případů, kdy se kamion převrátí na bok. „Pro řidiče je to bezpečnější, protože nemusí lézt po sedačkách a následně slézat po žebříku,“ vysvětlil velitel zásahu Jaroslav Hon.

Přední sklo jako nouzový východ

Na jedněch dveřích kamion leží a druhé jsou opravdu vysoko. Hrozí, že by se šofér mohl při šplhání například pořezat o rozbité věci uvnitř kamionu nebo spadnout z vrchu převrácené kabiny. Čelní sklo se navíc při převrácení kamionu skoro vždycky rozbije, a tak už je škoda minimální.

„Havárie se obešla bez zranění šestapadesátiletého řidiče, u kterého následně policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem,“ doplnila Schneeweissová.

Padlý kamion nadělal dost problémů těm, kteří chtěli dálnici opustit na devátém kilometru. Ke sjezdu se kvůli nehodě nebylo možné dostat, a tak řidiči museli sjet až na Velvary a zajeli si 18 kilometrů.

Tagy: