Na dohled královně motorsportu. Staněk míří do formule 2, zůstává u týmu Trident

Trvalo dlouhých 11 let, než se Česká republika dočkala svého pilota v seriálu, který je jen krok vzdálený od slavné formule 1. Roman Staněk si po vydařené minulé sezoně vysloužil povýšení. Zůstává sice součástí italské stáje Trident, ale ročník 2023 stráví v F2. Je tedy na dohled hvězdám v čele s Lewisem Hamiltonem nebo Maxem Verstappenem.

„Jsme rádi, že můžeme pokračovat ve spolupráci s Romanem Staňkem a být jeho partnerem při přechodu do šampionátu FIA Formule 2, což je pro kariéru jezdce vždy klíčový krok,“ poznamenal manažer Tridentu Giacomo Ricci.

Právě Ricci šéfoval Staňkovi v Tridentu i ve formuli 3, což hrálo roli v tom, že český pilot bude pokračovat, navíc na vyšším levelu. Jeho týmovým kolegou bude Francouz Clément Novalak, který v F2 závodil již loni za tým MP Motorsport.

V minulé sezoně Staněk zajel několik výtečných závodů. Čtyřikrát skončil na stupních vítězů – vyhrál klání v Imole, druhý dojel v Barceloně a stejné umístění zopakoval ve sprintu i v hlavním závodě ve Spa. Na konci sezony mu patřila celková pátá pozice, což původně nemělo stačit na to, aby pokračoval v kariéře. Natož na povýšení.

Osmnáctiletý Staněk i v rozhovoru pro CNN Prima NEWS hovořil o tom, že předběžná domluva s otcem a sponzorem v jedné osobě zněla „skončit do třetího místa, jinak je se závoděním konec“. Ale tím, že do poslední chvíle usiloval o triumf v šampionátu, došlo k přehodnocení.

Formule 2 bývá tradičně posledním stupněm pro závodníky před tím, než vstoupí do královny motorsportu. Většinou dostávají laso shora šampioni. V posledních letech to byl případ Charlese Leclerca, Micka Schumachera, Nycka de Vriese nebo Oscara Piastriho.

Zatím jediným Čechem, který se kdy objevil v „ef jedničce“, zůstává Tomáš Enge.

Tagy:
Formule 1 motorismus sport Formule 2 Roman Staněk Trident motorsport