U Hamiltona si cením změny lidské stránky, říká Häkkinen. Mluvil i o stavu Schumachera

Na tratích po celém světě spolu sváděli koncem 90. let a na začátku nového tisíciletí souboje, na které fanoušci formule 1 rádi vzpomínají dodnes. „Nejšťastnější okamžiky, které jsem během kariéry zažil, nastaly ve chvíli, když jsem ho viděl ve zpětném zrcátku,“ řekl vzácný host Nového dne na CNN Prima NEWS Mika Häkkinen o rivalitě s Michaelem Schumacherem.

„Létající Fin“ vstoupil do královny motorsportu v roce 1991, kdy talentovanému jezdci dal důvěru tým Lotus. Odtud se pak přesunul ke slavnějšímu McLarenu, za který jezdil ve formuli 1 až do konce. Teď je známý coby ikonický dvojnásobný mistr světa, ale k tomuto cennému označení vedla dlouhá cesta.

„Moje kariéra v F1 byla velmi náročná, protože mi trvalo sedm let, než jsem vyhrál první velkou cenu. A každý, kdo dělal sport, ví, že když na úspěch čekáte tak dlouho, vrtá vám hlavou, co děláte špatně. Když jsem konečně vyhrál, bylo to skvělé. Trvalo to, ale nakonec jsem se dočkal,“ vrátil se v čase dnes 54letý Häkkinen, který nebyl v Praze výjimečně. Má totiž českou manželku.

Vládcem prestižního seriálu se stal v letech 1998 a 1999, kdy mu stál v cestě především Michael Schumacher. Díky těmto dvěma úspěšným sezonám legendárního německého pilota dorovnal v počtu mistrovských titulů, kterých Schumacher dosáhl dříve ve stáji Benetton. V týmu Ferrari se dlouho ne a ne dočkat. Až v ročníku 2000 se zadařilo a dohromady skončil jako sedminásobný světový šampion. „Byl to skutečně těžký soupeř. Nejšťastnější okamžiky, které jsem během kariéry zažil, nastaly ve chvíli, když jsem ho viděl ve zpětném zrcátku,“ vyprávěl s úsměvem Häkkinen.

Úsměv zmizel ve chvíli, kdy přišla řeč na aktuální stav jeho někdejšího rivala. Brzy tomu bude devět let, co měl Schumacher vážnou nehodu na lyžích, při které si poranil hlavu. Veřejnost od této chvíle neví, jak se slavné personě daří. Podle prakticky neexistujících zpráv z okolí jezdce evidentně ne dobře. Víc neví ani Häkkinen.

„Jeho rodina si vyžádala soukromí a já to respektuji. Nejsem s ním v kontaktu, nežádám o to. Určitě se k němu nechci cpát, pokud by mi jeho rodina neřekla,“ uvedl rodák z města Vantaa.

Mladý Schumacher by se ještě neměl vzdávat

Ten stále nevynechá jedinou Grand Prix. I kvůli tomu, že je ambasadorem formule 1 a stále spolupracuje s týmem McLaren. A tak bedlivě sledoval, jak si vedl v posledních dvou sezonách Schumacherův syn Mick. Tým Haas zřejmě nepřesvědčil dokonale, protože mladý pilot u něj nebude nadále pokračovat.

„Musíme si v první řadě říct, že se bavíme o formuli 1. On závodil pouze dva roky. Mně to trvalo sedm let, které vám nyní nikdo nedá. Musíte uspět okamžitě, jinak se vás zbaví. Mickovi letošní sezona nevyšla, pořád je mladý a může ještě růst a do F1 se vrátit. Ještě nic nekončí, neměl by se vzdávat,“ poznamenal Häkkinen.

Podle něj Schumacherovi v samotné formuli 1 příliš nepomohlo, že je nositelem slavného jména. „Tlak musí být obrovský. Ovšem obecně není nic jednoduché, měli bychom od sebe chtít víc a víc. A zároveň je to o týmu kolem, díky kterému se buduje úspěch. Nelze se podívat do zrcadla a říct si, že to zvládnu sám.“

To Lewis Hamilton i v 37 letech pokračuje. A stále tak má jezdec Mercedesu šanci překonat Schumachera v počtu mistrovských titulů – nyní jich vlastní stejně jako on, tedy sedm. „Je to úžasný závodník, jeho kariéra je opravdu neskutečná. Osobně se tolik nedívám jen na jeho vítězství, zajímá mě jeho osobnost. A po lidské stránce se skutečně zlepšil. Věřím, že pokud bude mít dobré auto, ještě se mu může podařit stát se osminásobným šampionem,“ řekl Häkkinen.

Tagy: