Evropu zasáhne cyklóna Ingunn, vítr dosáhne síly orkánu. Kde udeří nejsilněji?

Na severní Evropu udeří cyklóna Ingunn, kterou bude provázet extrémně silný vítr. V noci na čtvrtek by měla rychlost větru dosahovat v nárazech až 200 km/h. Nejvíce postižené má být Norsko a Faerské ostrovy, informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Cyklóna neboli tlaková níže je oblast se sníženým tlakem vzduchu, přičemž tlak vzduchu v jejím okolí je vyšší než tlak uvnitř oblasti. Meteorologové upozorňují, že Ingunn se razantně vyvíjí a tlaková níže se prohlubuje.

ČTĚTE TAKÉ: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

„O rapidní (nebo také explozivní) cyklogenezi mluvíme v případě, kdy se tlak ve středu níže sníží minimálně o 24 hektopascalů za 24 hodin,“ vysvětlili meteorologové na sociální síti X.

Tlak v Ingunn se od rána snížil o více než 20 hektopascalů. Nejnižší hodnoty by měla dosáhnout ve středu pozdě večer, kdy se již bude nacházet velmi blízko západním břehům Norska.

„Tak výrazná tlaková níže s sebou nese i extrémní projevy počasí. Kvůli výraznému tlakovému gradientu samozřejmě hlavně výrazné nárazy větru, a to zejména na jihozápadní straně níže,“ uvedli experti z ČHMÚ.

Na Faerských ostrovech a v Norsku místní během odpoledne naměřili nárazy větru o rychlosti 150 kilometrů za hodinu. V noci bude vítr ještě zesilovat a podle předpovědi odborníků by mohl ve svém maximu dosáhnout i rychlosti 200 kilometrů za hodinu. Obyvatelé Norska se připravují na nejhorší bouři za posledních 30 let.

Extrémně silný vítr by měl zasáhnout také Velkou Británii, kde by nárazy měly dosáhnout rychlosti až 136 km/h. Ve Velké Británii meteorologové varují před komplikacemi nejen v letecké, ale i silniční či trajektové dopravě. Hrozí obrovské vlny, vyvrácené stromy a výpadky elektřiny.

Počasí v České republice by cyklóna neměla výrazně ovlivnit. V Česku by se mělo postupně oteplovat, na sluníčko si budeme muset počkat. Bude oblačno až zataženo, mohou se objevit mrznoucí mlhy a také mrznoucí déšť. Teploty ale budou stoupat. V sobotu přes den bude mezi sedmi až 11 stupni, v neděli by měly stoupnout až na 12 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kluziště na silnicích, zrušené vlaky a spousta zlomenin. Ledovka paralyzovala Česko

Tagy: