Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Zasněžené město (Ilustrační foto)

Meteorolog Adamovský o jevu průmyslového sněžení

Radar hlásil, že se počasí obejde bez výrazné oblačnosti a srážek, a přesto v Plzni nasněžilo. Za jemným popraškem je podle odborníků jev takzvaného průmyslového sněžení, které je velmi lokální. Meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Adamovský ve vysílání CNN Prima NEWS vysvětlil vznik tohoto neobvyklého úkazu.

Fotografie ze západočeské metropole v pondělí zveřejnili meteorologové z ČHMÚ na sociální síti X. „Na radaru žádné srážky, ale v Plzni přesto k ránu nasněžilo. Jak je to možné?“ uvedli v příspěvku.

ČTĚTE TAKÉ: RADAR: Varování meteorologů i velké teplotní výkyvy. Kam přijde jaro a kde hrozí námraza?

Za neobvyklým úkazem stojí takzvané průmyslové sněžení. „Tento jev se může vyskytnout v mlze či při nízké oblačnosti, a to v případě, že je v blízkosti nějaký zdroj vlhkosti, třeba komín teplárny či elektrárny. V takových podmínkách může sněžit, i když by vůbec nemělo,“ vysvětlil Adamovský s tím, že výskyt poprašku je o to zvláštnější, že v pondělí experti neočekávali žádné srážky.

Meteorologický jev se podle odborníků z ČHMÚ zpravidla vyskytuje velmi lokálně. „V centru Plzně máme kolem 1 cm nového sněhu, na okraji ale ani vločku. V krajních případech může nasněžit z průmyslového sněžení za delší dobu i několik desítek centimetrů,“ stojí v příspěvku.

Uživatel sociální sítě X (dříve Twitter) Tramvaják pražský připomněl obdobnou událost z Nových Strašnic a doplnil, že jakmile popojel o kousek dál do Starých Strašnic, po „průmyslovém“ sněhu nebylo ani památky. Úkaz označil za svůj oblíbený fenomén.

„Jak znalí místních podmínek asi už tuší, sníh patrně vyrobila malešická spalovna,“ doplnil známý řidič tramvaje, který popularizuje tento druh dopravy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kluziště na silnicích, zrušené vlaky a spousta zlomenin. Ledovka paralyzovala Česko

Tagy: