Na horách sněží. V Krkonoších napadlo 20 centimetrů, horská služba varuje před lavinami

Záchranáři varují před podmínkami na horách.

Nový sníh v Krkonoších

Na hřebenech Krkonoš v noci na pondělí napadlo asi 20 centimetrů sněhu. Horská služba ráno zvýšila lavinové nebezpečí z prvního na druhý stupeň pětibodové škály. Na hřebenech je 80 až 125 centimetrů sněhu. Sněžilo i v Orlických horách. Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji v pondělí ráno zůstávala vrstva rozbředlého či uježděného sněhu. Řidiči musí být při jízdě do hor opatrní, uvedli silničáři a horská služba. Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly ráno většinou mokré a sjízdné bez omezení.

Při druhém lavinovém stupni horská služba podmínky pro lyžaře a turisty označuje za převážně bezpečné. „Více sněhu je uloženo ve žlabech, odtrhových zónách a na severních a stinných svazích. Na rozhraní nového a starého sněhu je velký rozdíl v tvrdosti sněhu. Místy se na prudkých svazích ve sněhové pokrývce vytvořily praskliny,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

ČTĚTE TAKÉ: Rázné oteplení po chladném víkendu. V týdnu přijde jaro i silný vítr, kdy udeří první bouřky?

Nový sníh napadl na ledovou krustu. V lavinových katastrech se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu. Uvolnění laviny je podle Dlouhého možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Očekávat se dají laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kocioł Lomniczki nebo Biały Jar.

Teploty se na horách dnes ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou. Na hřebenové Luční boudě byly minus čtyři stupně pod nulou, na 1 603 metrů vysoké Sněžce bylo minus 5,3 stupně. Pocitová teplota na Sněžce však byla kolem minus 15 stupňů, a to kvůli silnému větru. V nárazech měl rychlost přes 90 kilometrů v hodině, vyplývá z dat z měřicí stanice Poštovna Anežka na vrcholu hory. V Peci pod Sněžkou se teplota pohybovala kolem nuly.

V Krkonoších se nadále lyžuje ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na Černé hoře u Janských Lázní. Střediska lyžařům nabízejí asi 13 kilometrů sjezdových tratí. Provoz by střediska chtěla udržet do Velikonoc.

V pondělí by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo až oblačno, místy s přeháňkami. Ve vyšších polohách by mohlo sněžit. Později odpoledne meteorologové čekají ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty by se měly pohybovat od šesti do devíti stupňů, na horách od nuly do tří stupňů.

Tagy: