Na houbaře číhá na Slovensku skryté nebezpečí. V lesích leží nevybuchlá munice z války

V lesích na Slovensku leží nebezpečná munice.

V lesích na Slovensku leží nebezpečná munice

Houbařská sezóna je v plném proudu. V některých oblastech Slovenska je ale třeba dávat při hledání hub opravdu pozor. V tamních lesích totiž můžete narazit na munici z druhé světové války. Podle pyrotechniků je často funkční a životu nebezpečná.

„Osmatřicetiletý místní muž našel neznámou munici v počtu pěti kusů. Přivolaný krajský pyrotechnik určil, že jde o dělostřelecké miny,“ popsala pro TV JOJ jeden z nálezů mluvčí Krajského ředitelství policie v Prešově Jana  Ligdayová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Šikana“ policisty na Slovensku. Lidé ho obklíčili, sráželi k zemi a vyhrožovali smrtí

Na podobnou munici mohou lidé náhodně narazit při procházkách lesem. Nalezené dělostřelecké miny byly stále funkční a mimořádně nebezpečné. Pyrotechnici je proto raději zlikvidovali hned na místě. „Válečná munice nás straší ještě desítky let po druhé světové válce. Jen v Prešovském kraji byly v jednom červnovém dni zaznamenány tři nálezy,“ zjistil reportér TV JOJ Vlado Jurek.

Ve dvou případech jel pyrotechnik na východní Slovensko do okresu Svidník, ve třetím do Stropkovského okresu. Nedaleko odtud leží Dukelský průsmyk, kde za druhé světové války probíhaly jedny z nejtěžších bojů. Lidé by proto měli zpozornět, pokud spatří cokoli kovového, byť by šlo jen o malý kousek. Může se stát, že zbytek je zakopán v zemi. „Pokud je to v lese, člověk by si měl dávat pozor, aby zbytečně nekopal,“ podotkl pyrotechnik krajského policejního ředitelství v Prešově.

Zapomenutá munice může zvenku vypadat jako rezavý kus železa, ale zevnitř může být vše funkční. A některé kusy munici vůbec nepřipomínají. „Vypadá to jako plechovka, ale může to být obrovský dělostřelecký nebo minometný granát,“ upozornil pyrotechnik. „Munice může být navzdory svému stáří stále funkční, a tedy pro člověka životu nebezpečná,“ podotkla Ligdayová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dezinformátor Zítko sedí ve vazbě. Poslal ho tam soud na Slovensku na základě českého zatykače

Tagy:
les houbaření Slovensko Prešov munice Druhá světová válka TV JOJ Prešovský kraj Svidník