Dezinformátor Zítko sedí ve vazbě. Poslal ho tam soud na Slovensku na základě českého zatykače

Hledaný dezinformátor Pavel Zítko žádá o pomoc Rusy.

Dalibor Zítko je ve vazbě

Krajský soud v Nitře uvalil ve středu vazbu na českého občana Pavla Zítka. V pondělí ho zadržela slovenská policie na základě českého zatykače. Vyplývá to z vyjádření, které poskytla mluvčí soudu v Nitře Lena Kiradžievová. V Česku Zítko čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy a česká policie po něm v dubnu vyhlásila pátrání.

Slovenští policisté Zítka zadrželi v pondělí a soud ho poslal do takzvané předběžné vazby. Ta slouží k tomu, aby zadržená osoba neuprchla ze Slovenska do doby, než české úřady předloží originál zatykače.

ČTĚTE TAKÉ: Pochybila policie, mlžili politici? Poslance čeká bouřlivé jednání o střelbě na fakultě

Průběh řízení o vydání zadržené osoby ze Slovenska do jiné členské země EU na základě evropského zatýkacího rozkazu závisí na tom, zda hledaný s takovým krokem souhlasí a zda jsou splněné náležitosti ohledně zatykače. Pokud zadržený dá souhlas ke svému vydání, příslušnou administrativní proceduru završí žalobce, jinak o vydání rozhoduje soud.

Okresní soud v Chomutově minulou středu odvolal jednání s 58letým Zítkem, které se mělo konat v pátek. Podobně soud postupoval už v květnu. V případu se uskutečnilo pouze jedno jednání, a to 19. dubna. Zítko tehdy k soudu nedorazil. Soudkyně uvedla, že odmítl převzít předvolání k soudu. Budovu chomutovského soudu kvůli Zítkovi a jeho příznivcům hlídali policisté.

Zítko v době pandemie covidu-19 mimo jiné zpochybňoval existenci tohoto onemocnění. Ve svých příspěvcích na sociálních sítích také hovořil o údajných negativních zdravotních důsledcích očkování. Známý je i svými slovními útoky na policii, kdy třeba místo předložení dokladů vykřikoval, že Česko je pouze firmou a on sám je stále československým občanem. Své chování obvykle natáčel a videa zveřejňoval.

Česká policie Zítka zadržela už loni v říjnu, a to kvůli podezření ze zpronevěry. Krátce po zadržení byl propuštěn. Policie ho ještě týž měsíc spolu s dalšími sedmi lidmi obvinila z výtržnictví kvůli incidentu na pražském městském soudu z konce května 2023, kde podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy vysadili dveře do jednací síně.

Zítko na sebe v minulosti upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi, Tomáši Čermákovi a Zdeňkovi Masárovi stíhaným kvůli pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra. Zítko chtěl také loni kandidovat na prezidenta, nepředložil však dostatečný počet občanských podpisů, proto jej ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. V dubnu zveřejnil dopis, který údajně předal ruskému velvyslanectví v Praze. Žádal v něm Rusy o pomoc „při právní obnově Československa“.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Fotbalistu Limberského zprostil soud viny z vydírání. Potrestal jednoho ze čtyř obžalovaných

Tagy: