Nocování na zemi i chaos při evakuaci. Češi popsali děsivé zážitky z hořícího Rhodu

Velký mrak kouře nad ostrovem Rhodos

Požár na ostrově Rhodos

Organizace při evakuaci požárem zasažených oblastí na řeckém Rhodu často selhává. Konkrétní případy popsali na sociálních sítích čeští turisté, kteří se v zemi bojující s plameny nacházejí.

Rhodos zůstává v plamenech a evakuace obyvatel je podle některých Čechů velmi chaotická. Návštěvníci oblíbené dovolenkové destinace museli trávit noc i na zemi, mnozí nevědí, co s nimi bude, a na sociálních sítích sdílejí své příběhy.

ČTĚTE TAKÉ: První reakce po návratu z Řecka: Nikdo nám nepomohl, místní to nemají pod kontrolou

„Za mě velké zklamání z personálu (hotelu, pozn. red.). Všechny nás vyslali na parkoviště, kde jsme čekali na autobus a byly tam neuvěřitelné zmatky. Žádná organizace. Dále mě zarážely autobusy. Daleko rychleji by se lidé evakuovali, kdyby povolovali, aby se v nich stálo. Jakmile se obsadila všechna místa k sezení, řidič oznámil, že jsou plní, a jel. Myslela jsem si, že evakuace je od toho, aby se lidé dostali z nebezpečné oblasti co nejrychleji pryč,“ popsala svůj zážitek turistka Barbora.

Hotel přitom považovala za luxusní a dobře vedené ubytovací zařízení. „Při příjezdu jsme dostali welcome drink, pak personál převzal zavazadla, přivolal výtah, otevřel dveře... Jakmile ale nastala evakuace a čekali jsme na parkovišti, tak nebylo nikoho vidět. A kdo jiný by to měl řídit a organizovat než personál? Byl to pak úplný kocourkov,“ pokračovala v příspěvku.

„Přesunuli nás do hotelu Magic Life v oblasti Plimmir. Spali jsme na zemi na rozloženém ručníku. Dopoledne pak dorazily autobusy s dalšími lidmi. To už se tam nedalo hnout,“ doplnila s tím, že neví, co bude dál.

Nepříjemnou zkušenost si odváží také paní Monika. Zaměstnanci hotelu jí tvrdili, že je vše v pořádku, a to i přes patrný šířící se kouř. „Nad hlavou nám létala letadla a vrtulníky. Z recepce jsme ale měli informace, že je vše pod kontrolou. Za hodinu byla situace úplně jiná,“ svěřila se na sociální síti.

Noc na zemi přeplněného hotelu strávil i Pavel. Ten sdílel na Twitteru video, ve kterém je vidět, jak lidé nocují na podlaze.

Na pražském letišti v pondělí kolem poledne přistála dvě letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Kolem 12:00 přiletěla pravidelná linka dopravce Smartwings, ve které byla větší část cestujících ze severní části ostrova, takže požár jejich dovolenou příliš neovlivnil. Cestující z druhého, a to repatriačního, letadla Smartwings, které vypravila cestovní kancelář a dorazilo do Prahy asi o hodinu později

Jak se zachovat, pokud se sháníte po pomoci na Rhodu? O rady se podělil místopředseda asociace cestovních kanceláří Jan Papež:

Tagy: