Na kolik letos vyjde cukroví? Výrobci zahájili vánoční sezónu, narážejí však na problém

Ceny vánočního cukroví letos zůstanou téměř stejné jako loni. Lidé si za kupované cukroví připlatí nanejvýš jedno až dvě procenta, domácí pečení by naopak mohlo vyjít mírně levněji. Řekl to ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Výrazné změny proto Hlavatý neočekává ani u objemu prodaného cukroví nebo nejžádanějších druhů. Cukráři se na vánoční sezónu už chystají a začínají přijímat první objednávky – narážejí však na nedostatek brigádníků, uvedl Hlavatý.
„Posledních deset, dvanáct let se objem prodávaného cukroví nemění. To znamená, ač to zní hloupě, ať to stojí, co to stojí, tak Češi si vánoční cukroví nenechají ujít. Ani se moc dramaticky nemění podíl domácího pečení a toho kupovaného. Hospodyňky, které jsou zvyklé péct doma, u toho zůstanou, a ty, které nejsou, to nakoupí,“ řekl Hlavatý.
ČTĚTE TAKÉ: Five Guys konečně v Praze? Ještě letos by měl očekávaný fast food otevřít první pobočku
Kolik za kupované cukroví letos lidé průměrně zaplatí, se bude podle Hlavatého odvíjet zejména od toho, kde cukroví pořídí. Průmyslově připravené jednoduché cukroví může stát kolem 250 korun za kilogram, cukroví ze specializované cukrárny s kvalitními surovinami se však může vyšplhat až na 3 000 až 4 000 korun za kilogram, uvedl. Nejčastější průměr je podle něj mezi 1 200 a 1 300 korunami.
Čtěte také

„Někteří domácí pekaři signalizovali, že mohou jít s cenou mírně dolů, ti průmysloví výrobci mohou jít mírně nahoru, protože jsou v jiné situaci. Celkově si myslím, že ta cena se nemění, jestli ano, tak může jít nahoru o jedno, dvě procenta,“ řekl Hlavatý.
Loni si lidé za vánoční pečivo oproti roku 2023 připlatili výrazněji, do cen se tehdy promítlo zdražení základních surovin na pečení. Letos suroviny ani energie do cen tolik vstupovat nebudou, řekl Hlavatý. „Cena cukru šla dolů, kakao zdražilo, ale už na začátku roku, takže si myslím, že v surovinách až tak velký problém nebude, i energie jsou plus minus stabilní,“ uvedl Hlavatý.
Problém s nedostatkem pracovníků
Problém budou letos podle něj představovat brigádníci. „Pekárny nebo malé cukrárny shánějí spoustu brigádníků. Musíte sehnat mnohem víc lidí, pekárny sice mají automatické míchače, ale vlastní práce je manuální. Sezonní lidé ale nejsou a abyste je tam dostali, musíte jim víc zaplatit,“ řekl Hlavatý.
Čtěte také

Přesto je pečení cukroví pro cukrárny ekonomicky zajímavé a pouštějí se do něj téměř všechny firmy s cukrářskou výrobou, tvrdí Hlavatý. Už zhruba od začátku října nabírají cukrárny velké objednávky, s pečením pak začínají podle druhu v první polovině listopadu.
Cukroví už na svých stránkách nabízejí například Cukrárna Ollies, kilogram tam vyjde na 1 888 korun. On-line cukrárna Upečeme prodává kilogram s 12 druhy za 1 490 korun, Cukrář Skála stejné množství nabízí za 1 670 korun. V cukrárně Sladká dílna dají lidé za kilogram cukroví 1 290 korun. „Struktura cukroví se dramaticky nemění, opět přijdou nějaké nové věci, jsou nějaké šlágry, ale stejně nakonec všichni skončí u vanilkových rohlíčků a lineckého,“ uzavřel Hlavatý.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sezóna dýní začala. Oblíbené pochutiny jsou stovky druhů, každá se hodí na něco jiného