Startuje program Oprav dům po babičce. Kdo bude mít finanční výhodu a kdo pomoc nedostane?

Na nový dotační program nedosáhne každý

Projekt Oprav dům po babičce

Soubor dotací s názvem Nová zelená úsporám bude již od poloviny září pro všechny dostupnější. Lze o ně požádat on-line, bez návštěvy úřadu a zbytečného papírování. V novém programu Oprav dům po babičce, který se spustí na konci září, bude možné získat až polovinu nákladů na rekonstrukci. Podpora s neobvyklým názvem má však háček: Domácnost nesmí vlastnit žádnou další nemovitost určenou k bydlení.

V rámci nového programu mohou žadatelé počítat se státní podporou, pokud se rozhodnou například pro výměnu oken v kombinaci se zateplením střechy a stěn. Součástí je i výměna starého plynového kotle za úsporné tepelné čerpadlo s rozvodem radiátorů.

ČTĚTE TAKÉ: Oprav dům po babičce. Hladík chystá nové dotace, Kalousek je obratem označil za nemravné

Úspěch žádosti ale bude záviset na dalších podmínkách. „Je nutné zateplit prostory komplexním způsobem, pro zjednodušení označený jako béčko,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jednat by se mělo o projekt, který energetickou náročnost skupiny B po realizaci zaručí. Žadatelé s dětmi jsou ve výhodě. „Pro ně platí bonus 50 tisíc za každé nezaopatřené dítě,“ připomněl.

Zásadní podmínkou je mít na adrese rekonstruovaného domu trvalý pobyt po dobu 10 let a nevlastnit současně další dům nebo byt. „Tato kombinace trvalého pobytu a nutnosti užívání s tím, že má domácnost pouze jednu nemovitost, se mi zdá naprosto logická. Kde jinde by měli bydlet, než tam, kde budou renovovat,“ sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Zažádat je možné i on-line

Ministerstvo životního prostředí také zjednodušilo podmínky pro získání dotací. Nově lze žádat on-line a bez zbytečného papírování, a to v případě všech dotací z balíčku Nová zelená úsporám.

V programu Standard mohou žádat všechny fyzické i právnické osoby. Oprav dům po babičce, o který mohou lidé zažádat 26. září, by měl být především cílit na ekonomicky aktivní rodiny s dětmi. A program Light, který funguje již od letošního ledna, se zaměřuje na pomoc pro seniory.

Podle energetického poradce může zateplení v případě starších domů ušetřit nemalé peníze. „Jedná se často o neopravené domy z období od 30. do 80. let, kde energetická krize může vyvolat náklady až 100 tisíc korun za energie. Komplexní oprava snižuje spotřebu o 80 až 90 procent,“ zdůraznil poradce pro oblast energetiky Martin Sedlák.

Tagy:
rekonstrukce dům dotace úspory zateplení Petr Hladík Ministerstvo životního prostředí České republiky Státní fond životního prostředí Petr Valdman Martin Sedlák dotační program Oprav dům po babičce