Oprav dům po babičce. Hladík chystá nové dotace, Kalousek je obratem označil za nemravné

Na nový dotační program nedosáhne každý

Nový dotační program Oprav si dům po babičce

Více než jeden milion korun. Tolik bude možné získat z nového programu Oprav dům po babičce. Dotace mají sloužit na rekonstrukci domů, chat a chalup starších deseti let. Program představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) společně se svým stranickým šéfem, ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Žadatel o dotaci může zároveň získat i výhodnější úrok u stavebního úvěru. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dotace pro lidi s nemovitostí označil za nemravné.

Peníze vyplacené zálohově předem nebo bonus 50 tisíc za každé studující dítě. To má nalákat lidi do rekonstrukcí rodinných domů. „Je možné získat dotaci i na dům, který teprve někdo koupil, zdědil nebo získal. Je to určeno pro všechny, kteří jsou stále na našem území ekonomicky aktivní,“ popsal nový dotační program Oprav dům po babičce ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

ČTĚTE TAKÉ: Dotace jsou zhoubné. S jejich množstvím se to u nás přehnalo, míní ekonom Křeček

Žádat je možné i na rekreační objekty. Má to ale háček – stavba musí být po rekonstrukci energeticky úsporná a je povinnost přihlásit na adresu své trvalé bydliště. A to na deset let. „Toto je průlom, jakým způsobem v dotačních politikách státu významně podporujeme rodiny,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dotace není pro všechny

Ministerstvo zároveň se stavebními spořitelnami domluvilo výhodnější podmínky úvěrů. Zájemcům díky tomu odpadá povinnost mít našetřeno. Podle ministra životního prostředí Hladíka by měla být úroková sazba skoro o tři procentní body nižší, než je aktuální sazba u hypoték.

„Ďábel tkví v detailu. To je úrok pořád 4 až 5 procent. To není málo. Je to dotace šitá pro vyšší střední třídu,“ myslí si o novém dotačním programu místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) není dotace zkrátka pro všechny. „Může to využít člověk, který zdědil nemovitost, takže zvýhodňujeme jeden typ občanů,“ uvedl Skopeček.

Vedle toho nápad kritizoval i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Upozornil, že kdo vlastní nemovitost, není ohrožen chudobou. „Je nemravné, aby mu na zhodnocení jeho majetku významně přispívali lidé, kteří žádný majetek nemají,“ uvedl Kalousek.

Dotačnímu programu ale nerozumí ani někteří ekonomové. „Chápu potřebu snižovat energetickou spotřebu obyvatelstva, ale nechápu, proč teď, když se šetří, rozdáváme miliony,“ kroutil hlavou ekonom Pavel Peterka. Žádosti o dotace bude možné podávat elektronicky, a to už od 1. září.

Tagy: