Oprav dům po babičce? Je to šílené, hanba by mě fackovala, tepou vládu ekonomové i Kalousek

Dominik Stroukal a Vladimír Pikora o dotaci na zateplení starého domu

360° 19.7.2023

Na nový dotační program Oprav dům po babičce dosáhnou pouze bohatí. Lidsky ani ekonomicky to nedává smysl. Tak se k dotaci ministerstva životního prostředí, díky níž je možné dosáhnout při rekonstrukci domů či chalup částky více než jednoho milionu korun, vyjádřil ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Dominik Stroukal. S ním souhlasí i ekonom a finanční analytik Vladimír Pikora, který se o kroku resortu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil jako o šílenosti. Na Twitteru se k diskutovanému záměru vlády s humorem vyjádřil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pikora zprvu upozornil, že některé nejasnosti ve vývoji státních financí jsou velikým problémem. „V současnosti máme stále nízký dluh. Dlouhodobý trend zvyšování tohoto čísla však může být nebezpečný, jelikož se blíží dluhová brzda na úrovni 55 procent HDP. Může se zdát, že je to daleko, ale když se podívám, jak jsme se posunuli za poslední čtyři roky, a tento trend budu předpokládat i dál, tak to bude záležitostí přespříští vlády,“ sdělil.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Dotace jsou zhoubné. S jejich množstvím se to u nás přehnalo, míní ekonom Křeček

Stroukal pro změnu připomněl, že finální politické rozhodnutí se vždy rozchází s návrhy a prognózami ekonomických odborníků. „Pokud by na vše bylo více času, bylo by to mnohem lepší. Politická realita je vždy složitější,“ uvedl. „Nyní se nám naskytlo okénko po prezidentských volbách, do prázdnin, aby se vše stihlo schválit do rozpočtu na příští rok. Během této krátké doby se hledala největší konsolidace veřejných financí, kterou jsme tu od revoluce měli,“ prohlásil v pořadu 360°.

Bez odezvy expertů nezůstaly ani názorové spory mezi Českou národní bankou (ČNB) a členy vlády v otázce krocení inflace. „Je úsměvné, že se politici chválí za inflaci, když dlouhodobě tvrdili, že je za ni odpovědná ČNB. Ten, kdo se může bít do prsou za to, že inflace klesá, je právě ČNB či bývalý guvernér Jiří Rusnok, jelikož za jeho řízení šly nahoru úrokové sazby,“ uvedl Pikora k některým názorům kabinetu Petra Fialy (ODS).

Výdaje na dotaci přijdou na kreditku státu

Pikora považuje nový dotační program ministerstva životního prostředí, který by mohl lidem přinést více než milion korun na zateplení starších budov a který vstoupil ve známost jako tzv. program Oprav dům po babičce, za zcela nerozumný krok. „Je to šílené a ukazuje to, jak politici nepochopili, že je nutné šetřit. Řeknou, že se jedná o evropské peníze, ale přece se dají použít daleko efektivněji, třeba na výstavbu infrastruktury. Je to mrhání penězi,“ nechal se slyšet.

S tvrzením, že je program ze své podstaty nesmyslný, souhlasí i Stroukal. „Lidsky a ekonomicky nedává smysl. Jedná se o dotaci pro bohatší část společnosti, pro část společnosti, která má dostatek financí k tomu, aby na tu podporu dosáhla. Výdaje spojené s tím akorát naúčtují na kreditku státu,“ vyčetl směrem k rozhodnutí rezortu.

Podobně se k problematice této dotace vyjádřil na svém Twitteru i Miroslav Kalousek (TOP 09). „Zdědil jsem loni po mamince v Bechyni 100 let starý dům. Byť drtivou většinu času bydlím v Praze, mám v něm trvalé bydliště a chystám se ho rekonstruovat pro rekreační účely. Splňuji všechny podmínky pro dotaci z programu ‚Dům po babičce‘. Budete se všichni radovat, že mi výrazně přispějete na zhodnocení mého majetku a jeho levný energetický provoz? Žádost si nepodám, hanba by mě fackovala. Chci jen na vlastním příkladu demonstrovat absurditu celého programu,“ kritizuje Kalousek.

Tagy: