Exploze poškodily most na Krym. Rusové informují o mrtvých a zraněném dítěti

Kerčský most

Krymským mostem otřásly exploze

Kvůli mimořádné události byla v pondělí brzy ráno přerušena doprava na mostě, který spojuje pevninské Rusko s anektovaným Krymem. Server ruskojazyčné verze BBC píše o dvou explozích, agentura Ukrinform o nejméně dvou mrtvých a jednom zraněném. Jak ale poznamenává agentura Reuters, zprávy zatím není možné nezávisle ověřit. Podle ruských úřadů zemřeli dva lidé, muž a žena. Jejich dcera utrpěla zranění, uvedla agentura TASS. Doprava na mostě byla podle agentury obnovena v časných ranních hodinách v úterý.

Výbuchy bylo podle zdrojů, na něž se odvolává BBC, slyšet po 3:00 místního času (4:00 SELČ) z města Kerč, v němž most ústí na Krym. Ruské úřady uvedly, že se incident, jehož povahu zatím neupřesnily, stal u 145. pilíře mostu. Podle Ukrinformu zde byla nejspíš poškozena část mostu mezi nejméně dvojicí pilířů.

Událost si vyžádala životy muže a ženy a také zranění jejich dcery, která utrpěla středně těžká poranění hlavy a má být transportována vrtulníkem do nemocnice. Podle BBC bylo rodičům 40, respektive 36 let a dívce je 14. Na záběrech z místa, které se šíří na sociálních sítích, je vidět poničené auto, v jehož předním rozbitém skle je zaklíněná jedna zraněná osoba.

ČTĚTE TAKÉ: Putin přijel osobně zkontrolovat Kerčský most, hlásí ruská média. Auto řídil sám

Proruské úřady informovaly o zastavení automobilového provozu a vyzvaly obyvatele, aby na most nevjížděli. Přerušena je podle agentury TASS také zdejší trajektová a železniční doprava. Provoz na železnici má být ale obnoven do 9:00 (10:00 SELČ). Navzdory této výzvě se na příjezdu k mostu z ruského Krasnodarského kraje podle ruských médií vytvořila dopravní zácpa o délce asi čtyř kilometrů. Krym je oblíbenou destinací ruských turistů. Ruské úřady i proto zdůraznily, že poloostrov je dostatečně zásoben pohonnými látkami i jídlem.

První vlak přejel přes most v 8:34 (9:34 SELČ), uvedlo ruské ministerstvo dopravy. Úřady doufají, že se do večera železniční spojení vrátí k jízdnímu řádu. Opět fungují také trajekty, jejichž plavby byly po explozích zastaveny, hlásí ruská média. Místní úřady také doufají, že se podaří obnovit silniční dopravu po mostě alespoň v jednom pruhu.

O explozi podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa informují i ruská média. „Od rána je to téma číslo jedna, protože Kerčský most je mimořádně sledované místo nejen kvůli tomu, že spojuje Rusko s anektovaným Krymem, ale je to dáno i tím, že je období dovolených a mnoho Rusů jede na Krym,“ popsal Just a dodal, že do zpráv se vkládá i propaganda a kritizuje se „až neadekvátně Ukrajina a Západ“.

Krymský či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem, který většina mezinárodního společenství nadále považuje za součást Ukrajiny. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu. Kyjev se k útoku podle Reuters přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

Tagy: