Kopance do hlavy a rány pěstmi. Na Mostecku útočí dětské gangy, vybírají si vrstevníky

Nadávky, vyhrožování, ale i rány pěstí a kopance. To je podle obyvatel Litvínova realita posledních dní. Nezletilí agresoři tam podle svědků napadají své vrstevníky. Naposledy si mělo osm kluků ve věku od 13 do 17 let vybrat třináctiletého chlapce. Jeho otec popsal útok před kamerou CNN Prima NEWS.

V Litvínově 28. září odpoledne si podle otce třináctiletého chlapce parta nezletilých jeho syna odchytla u tamního potoka, vytvořila kolem něj hlouček a tři z nich se do něj surově opřeli. „Osm mladistvých, zřejmě nepřizpůsobivých, ho tady v podstatě drželo násilím, protože neměl šanci utéct. Pět jich hlídalo, jeden stál po levici, druhý uprostřed, třetí po pravici,“ popsal situaci otec napadeného chlapce Simon de Fant.

Padaly prý rány pěstí i kopání mířené hlavně na obličej. Vše měl doprovázet křik jednoho z útočníků. Hoch prý fyzický i psychický teror musel snášet asi půl hodiny. „Případem se nyní zabývají policisté z obvodního oddělení Litvínov a věc šetří pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ sdělila policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Bojí se o napadení mluvit

Útok na chlapce prý nebyl zdaleka ojedinělý. Podobných případů se podle rodičů na Mostecku odehrává celá řada. Děti se ale většinou o napadení bojí mluvit. „Kluk se mi dva dny vyhýbal tím, že když procházel, otáčel hlavu. Až za dva dny mi jeho nevlastní brácha řekl, že ho napadli. Ukázal mi rty. Měl tam obrovskou modřinu, byly nateklé a hlavně měl rozsekané vnitřní části úst. Celou dobu, co ho mlátili, jenom odplivával krev,“ doplnil de Fant.

Podobné útoky na děti na Mostecku se měly odehrávat už v minulosti. „Je to tak třináct let zpátky, co mi syn, který byl v Janově u kamaráda, přišel zmlácený,“ prozradila CNN Prima NEWS paní Dana.

Chování bez následků

Podle rodičů napadených chlapců je problém hlavně v zákonech a rodinách dětí. Mladiství ani jejich rodiče podle nich za agresi vůči ostatním nečekají žádné následky. „Můj rodičovský úkol je vychovat dítě tak, aby bylo prospěšné pro společnost. Jestliže to tito lidé nedělají, musí být nějaký zákon, který je za to potrestá,“ má jasno de Fant.

„Agrese se projevuje nejvíce u dětí nebo adolescentů, kteří sami doma měli chudé emoční zázemí, nebo byli dokonce zanedbáváni, sami byli i fyzicky týráni či toho byli svědkem,“ vysvětlila psycholožka Marie Funke.

Podle psychologů by v případě, že děti v rodině nezískají vlastní morální hodnoty, měly přijít následky v podobně trestu, aby si to, jak se říká, příště rozmyslely.

Tagy: