Ubodal ho chladnokrevně a bez jediného slova. Policie má podezřelého z vraždy Amesse

Politik David Amess byl zavražděný v kostele.

Kdo byl britský útočník?

Policie v souvislosti s vraždou britského poslance Davida Amesse drží ve vazbě syna exporadce somálského premiéra. Dle vyšetřování měl být tím, kdo zasadil rány nožem do těla politika, Ali Harbin Ali. A to chladnokrevně a bez jediného slova.

Britská policie při prohledávání třípodlažního domu v luxusní londýnské čtvrti, v níž Ali žije, našla podle The Sun v telefonu údajného útočníka „varovný obsah“.

Vraždu měl prý Ali plánovat přes týden. V kostele na politikově setkání s voliči údajně tvrdil, že se do Leigh-on-Sea, kde k útoku došlo, nedávno přestěhoval. Rány nožem měl do těla poslance zasadit bez jediného slova.

„Jsem otřesený. Ve snu by mne nic takového nenapadlo,“ sdělil otec podezřelého Harbi Ali Kullane k případu, který Britové vyšetřují jako možný teroristický čin.

Sledování extremismu

Britská vláda v souvislosti s tragédií začala řešit, jak podobným situacím předcházet. „Jsou tu praktická opatření. Například to, že se voliči budou na setkání s politiky dopředu rezervovat. Pak třeba kontrola účastníků a míst, kde se akce koná,“ nastínila britská ministryně vnitra Priti Patelová.

Tamní bezpečnostní služba MI5 kvůli hrozbě extremismu sleduje tři tisíce lidí. Ali Harbi Ali na tomto seznamu ale nebyl. Přesto o něm policie mohla vědět. Pachatel byl kdysi součástí vládního seznamu sledujícího možné radikalizované občany.

„Jsme šokovaní. Stále doufáme, že ten, kdo útočil, měl duševní nemoc. A nešlo o radikální islamismus. Ten, kdo to udělal, nemá lidskost,“ uvedl představitel muslimské komunity v Essexu Ruhul Shamsuddin.

Policie možného útočníka bude vyslýchat až do příštího pátku. V Leigh-on-Sea mezitím místní uspořádali bohoslužbu na památku zesnulého poslance.

Tagy: