Dvorní skladatel Agnieszky Holland vystoupí v Praze. Bude dirigovat v Obecním domě

Antoni Komasa-Łazarkiewicz vystoupí 18. dubna 2024 na pražském koncertě Spectacular Music of Hollywood. Autor hudby k filmům jako Hořící keř, Šarlatán či Quo Vadis, Aida? osobně oddiriguje části svého díla. Na koncertě dále zazní hudba z hollywoodských filmů Star Wars, Největší showman či Iron Man 2, kterou budou dirigovat jejich tvůrci. Vstupenky na exkluzivní zážitek v podání Českého národního symfonického orchestru koupíte v síti TICKETPORTAL.

Jeden z nejznámějších polských skladatelů své generace se narodil v osmdesátých letech do filmařské rodiny. Jeho rodiči jsou režiséři Magdalena a Piotr Łazarkiewiczovi. Jeho tetou je známá režisérka Agnieszka Holland a jeho sestřenicí další režisérka Kasia Adamik. Pro dráhu filmového skladatele se rozhodl na základě osobních zkušeností s přáteli svých rodičů. Po studiu hry na klavír si tedy cíleně přibral ještě klarinet a perkuse, aby pochopil mentalitu jednotlivých nástrojů. Skládat pro film začal už jako velmi mladý a vášeň pro tuto práci mu zůstala.

ČTĚTE TAKÉ: Lekce hollywoodských skladatelů i gaming. Composers Summit Prague odhalil svůj program

Antoni dlouhodobě spolupracuje s Agnieszkou Holland, když vůbec poprvé složil hudbu k jejímu filmu v pouhých dvaadvaceti letech. Jednalo se o film Julie na cestě domů s Mirandou Otto v hlavní roli. Je autorem hudby ke snímkům Hořící keř či Šarlatán. Oba jsou dobře známé českým divákům a za oba získal Českého lva za nejlepší hudbu. Hudebně se podílel i na filmu V temnotě, válečném dramatu, které bylo nominováno na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a za které sám získal Polskou filmovou cenu.

Tento mezinárodně uznávaný skladatel, jenž spolupracoval s filmaři z mnoha zemí, například z Turecka, Velké Británie, USA či z Litvy, se vyznačuje výrazným hudebním stylem kombinujícím klasickou hudbu s prvky avantgardy, moderní elektroniky a místními vlivy. Přesto je pro něj jeho hlavním nástrojem spíše klasický orchestr než elektronické prvky. V posledních letech často tvoří se svou manželkou Mary Komasa. Společně složili hudbu třeba k filmu Město 44, který režíroval bratr Mary, Jan Komasa.

Koncert Spectacular Music of Hollywood je zahajovacím koncertem mezinárodního cyklu Composers Summit Prague, jehož třetí ročník se koná od 18. do 23. dubna 2024 a proběhne pod záštitou ministra kultury Martina Baxy. Představuje jedinečnou příležitost, při které skladatelé a orchestrátoři   na jednom pódiu osobně uvedou svá jedinečná filmová a gamingová hudební díla. Těšit se můžete na melodie ze Star Wars, filmu Iron Man 2, muzikálu Největší showman, videohry Assassin's Creed nebo oscarového snímku Pošťák.

Tagy:
hudba koncert skladatel Composers Summit Prague Composers Summit Prague 2024 Spectacular Music of Hollywood Antoni Komasa-Lazarkiewicz