Garážové stání za cenu rodinného domu. Kde nabízejí nejluxusnější parkování?

Počet automobilů ve světě neustále roste a s ním pochopitelně i ceny garážových stání. Majitelé aut jsou často ochotni za místo pod střechou zaplatit i částku převyšující cenu nejen samotného vozu, ale v některých případech i jejich domu. Jedno takové garážové stání se teď prodává v americkém městě Boston.

Dotyčné parkovací místo, nabízené k prodeji prostřednictvím luxusní realitní kanceláře Campion and Company, vyjde na neuvěřitelných 375 000 dolarů (8 040 000 Kč), což je stejně drahé jako průměrný americký dům, ačkoli ne v Bostonu, kde domy stojí zhruba o 75 procent více, než je celostátní průměr. „Je jasné, že Boston se začíná stávat pro mnoho lidí nedostupným městem,“ řekla pro Boston Herald radní města Michelle Wu.

Budoucímu majiteli bude k dispozici vyhřívaný garážový prostor v bostonské čtvrti Columbus. Budova, v níž se nachází vznikla na přelomu 20. století jako kostel, ale za pár let byla přeměněna na luxusní rezidenci s vlastními bytovými jednotkami. Vstup je přes osobní výtah.

Aby cena tohoto garážového stání nepřevýšila cenu zaparkovaného auta, muselo by se jednat o vozy, jako jsou třeba Rolls-Royce Cullinan (8 225 000 Kč), Lamborghini Aventador (8 336 999 Kč) nebo Ferrari F8 Spider (9 217 104 Kč).

Pro zajímavost ještě dodejme, že tamní obyvatele přijde parkování na ulici na 25 dolarů ročně, což je v přepočtu asi 540 korun. Najít volné místo však bývá kvůli přebytku aut velmi obtížné, i proto bostonští volí raději garáže. Nebezpečí pak představuje i extrémní zimní počasí. Není nic neobvyklého, že vůz přes noc pohřbí halda sněhu. No a v neposlední řadě je tu vysoká kriminalita.

Garážový prostor v americkém městě Boston ale ani zdaleka nepatří k těm nejdražším, už dříve zaplatil neznámý kupec v Hongkongu rekordních 10 milionů hongkonkgských dolarů za jedno parkovací místo v garáží rezidenčního projektu The Peak. To je v přepočtu 26,8 milionu korun. Za nestandardně vysokou cenu se však neprodalo jen jedno garážové stání. V tom samém projektu se jich podařilo během aukce udat hned 29, přičemž cena začínala na částce 8,8 milionu HK (23,5 milionu korun).

Tagy: