Na radu lékaře nedala. Žena do babyboxu v Brně natlačila půlročního chlapečka

Zhruba půlroční dítě odložila žena v úterý odpoledne do babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. Původně měla oslovit vrátného, který přivolal dětského lékaře. Radu obrátit se na Dětskou nemocnici v Brně žena nevyslyšela a chlapečka do babyboxu natlačila. Informoval o tom zakladatel sítě záchranných schránek Ludvík Hess.

Žena do nemocnice dorazila kolem 16. hodiny. „Chci u vás odložit dítě,“ řekla prostě vrátnému, který přivolal Petra Lavického, dětského lékaře ve službě. „Protože bylo děťátku na první pohled půl roku, zachoval se doktor standardně a odmítl nezvyklé prosbě vyhovět,“ popsal Hess.

„Vyšla na ulici, zabočila doleva, po několika desítkách metrů došla k babyboxu a klučíka do něj natlačila,“ uvedl zakladatel babyboxů. Lékař tak neměl jinou možnost než malého Tomáše ze schránky vyzvednout. „Když jsem mu zavolal, slyšel jsem v telefonu jeho hlasitý křik. ,Petře, dejte mu najíst,‘ požádal jsem,“ dodal Hess.

Tomáš je třetím letošním dítětem odloženým do babyboxu, 22. brněnským a 249. celkově za dobu 18 let provozu. Stejně jako jiná děťátka by měl dostat novorozenecký dukát od České mincovny. „Ať žije Tomáš, ať žije Petr Lavický a podaří se mu sehnat velkou postýlku,“ uzavřel Hess.

Babyboxy mají i kritiky

V Česku je celkem na osm desítek babyboxů, které mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Jsou babyboxy bezpečné? Podívejte se na reportáž, která se tématu věnovala:

Tagy: