Na sídlišti v České Lípě hořel panelový dům. Viníka policisté hledají i mezi hlodavci

Nečekaného probuzení se dočkalo více než 50 nájemníku panelového domu na sídlišti Špičák v České Lípě. Jedna z obyvatelek si všimla dýmu, který se na ni začal valit ve druhém patře. Jak později zjistila, v přízemí z elektroinstalace v rozvodné skříni šlehaly plameny. Hasiči rozhodli o evakuaci celé budovy. K požáru mohli přispět přemnožení potkani, jednoho nalezli přímo ve skříni.

O požáru, k němuž došlo ve středu, informovala obyvatelka domu v půl páté ráno. „Právě vyrazila do práce, a když scházela po schodech dolů, ucítila nejprve zápach kouře a ve druhém patře se na ni začal valit dým. V přízemí pak už šlehaly plameny z elektroinstalace v rozvodné skříni, a proto okamžitě vytočila tísňovou linku 150,“ uvádějí policisté na webu.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v Queenslandu: Pět chlapců a jejich otec uhořeli, matka před plameny stihla utéct

Následně začala bouchat na sousedy, aby je upozornila na nebezpečí. Vzhledem k brzké ranní hodině však nikdo nereagoval. „Naštěstí na místo brzy dorazily naše hlídky a hned po nich Hasičský záchranný sbor, kterému se podařilo plameny uhasit v poměrně krátké době. O hašení se před nimi pokoušeli také naši kolegové s práškovými hasicími přístroji, ale s nimi v boji s požárem úspěšní nebyli,“ pokračují policisté.

Mezi evakuovanými byly i děti

Velitel zásahu kvůli vysoké koncentraci dýmu v domě rozhodl o evakuaci všech nájemníků. „Dům muselo opustit 54 jeho obyvatel včetně sedmi dětí a pěti domácích mazlíčků. Dům je od středečního rána odpojen od elektrického proudu, což nájemníkům značně komplikuje život,“ uvedl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ohnivé peklo. Obětí požáru na havajském ostrově Maui je už 53, lidé prchají do moře

V souvislosti s událostí byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. „Budeme zjišťovat, zda někdo nezanedbal svou povinnost při kontrole stavu rozvodů elektřiny v domě. Není jistě bez zajímavosti, že k požáru mohli přispět i přemnožení potkani, kteří pronikají i do rozvodných skříní, pokud mohou, a nahlodávají tam kabely. Důkazem toho je mrtvolka potkana nalezená v rozvodné skříni, kde ke zkratu došlo,“ sdělili policisté a přiložili fotografii jako důkaz.

„Správci domů by se měli na základě této zkušenosti přesvědčit o tom, zda mají hlodavci do elektrorozvodné skříně přístup, a pokud ano, měli by jim to nějakým technickým opatřením znesnadnit,“ dodala policie.

Tagy: