Na Slovensku řeší zdrogované labutě, pěstiteli chodí na mák. Desítky jich už uhynuly

Na Slovensku řeší zdrogované labutě, které se pasou na máku.

Zvířata si občas ráda pochutnají na něčem opojném. Známé jsou případy, kdy se opice nebo sloni v buši potácejí po snědení silně zkvašeného ovoce. Zvláštní problém teď ale mají na Slovensku – zdrogované labutě.

Makové pole u Patinců by mělo v tomto období sahat do výšky kolen. Mák ale zachutnal tamním labutím. První ptáci přistáli na poli už v únoru. Po vydatných deštích se na poli udělalo jezírko, které se jim zalíbilo. A labutě postupně po desítkách přibývaly. Majitel brzy zjistil, proč.

„O týden později jsem zjistil, že mi chodí na mák. Myslel jsem, že to není možné, protože rostlina máku je sama o sobě toxická, obsahuje různé alkaloidy,“ vysvětloval pro televizi JOJ pěstitel Bálint Pém. Oslovení ochranáři doporučili labutě neplašit a vyčkat. Ovšem během pár týdnů začalo na poli přibývat mrtvých ptáků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je to poslání, říká o stanici Papouščí ráj její zakladatel. V kritické situaci prosí o pomoc

Počítají se už na desítky. Ti, kteří přežili, se omámeně potácejí po poli a ztrácejí schopnost létat. Mák jim ale stejně chutná dál. „Chuděry tady sedí, leží, často tak smutně. Nyní hledáme řešení,“ pokračoval Pém. Majitel přemýšlí, jak zachránit alespoň část úrody. A jak dnes už na mák silně naučené ptáky z pole dostat pryč.

Tagy: