Při požáru výškové budovy na Tchaj-wanu zemřelo 46 lidí. Desítky osob utrpěly zranění

V Tchaj-wanu hořela výšková budova.

Devět lidí zemřelo při požáru výškové budovy na Tchaj-wanu

Při požáru 13patrové budovy na Tchaj-wanu ve městě Kao-siung zemřelo nejméně 46 lidí, dalších 41 osob utrpělo zranění, informovala agentura AP s odvoláním na místní úřady. Požár propukl ve 2:54 místního času (20:54 SELČ), uhasit se ho podařilo o více než čtyři hodiny později. Objektu se přezdívalo „strašidelný dům“, protože v několika nižších patrech byly již nefungující, opuštěné restaurace, karaoke kluby a kino.

Záchranné a vyprošťovací práce na místě pokračovaly ještě ve čtvrtek odpoledne tamního času. Tchajwanští představitelé uvedli, že do nemocnice bylo převezeno 55 lidí, z nichž 14 nejevilo známky života. Na místě neštěstí bylo navíc nalezeno nejméně 11 těl, která byla dopravena rovnou do márnice. Podle posledních informací se počet obětí zvýšil na 46.

V dolní části budovy byly kanceláře a obchody, od sedmého do 11. patra sloužil dům k rezidenčnímu bydlení. Mnoho pater bylo podle hasičů zničeno. Záchranné práce komplikuje stáří budovy, je z roku 1981, a sutiny, které brání v přístupu do některých částí objektu.

Příčina požáru zatím nebyla objasněna. Jeden ze svědků řekl, že ho uprostřed noci probudila mohutná exploze a pak uviděl dům v plamenech. To později potvrdili také další svědci. Na místo neštěstí okamžitě přijel ministr vnitra.

Podle nepotvrzených zpráv začalo hořet v prvním patře budovy, v níž žilo přes 100 lidí. Agentura DPA uvedla, že mnoho obyvatel domu byli senioři a lidé fyzicky či duševně postižení.

Objektu se přezdívalo „strašidelný dům“, protože v několika nižších patrech byly již nefungující, opuštěné restaurace, karaoke kluby a kino.

Tagy: