Letecké záběry odhalují zdevastovanou Amazonii. Budeme lapat po dechu, varují experti

Amazonie v plamenech

Amazonie je v plamenech a ovlivňuje klimatické podmínky (zdroj: CNN)

Každý rok chodí od světových médií zprávy o tom, že je Amazonský prales v Brazílii znovu v plamenech. Stejně tak nyní – reportáž americké CNN odkryla, že Amazonie už je natolik zdevastovaná, že se sama nezvládá obnovovat a výrazně ovlivňuje klima v celé Brazílii. Doplatit na to může celý svět.

„Prožíváme v Brazílii extrémní rok. Rekordní záplavy na severu a nedostatek dešťů na jihu, jihovýchodě i středozápadě Brazílie. Vědci se domnívají, že by už toto mohl být důsledek deforestace Amazonie,“ sdělil americké CNN Romulo Batista, brazilský mluvčí organizace Greenpeace.

Uhlíkové vzorky, které po Amazonii v posledních devíti letech sbírala vědecká výzkumnice Luciana Gattiová, ukazují, že 20 procent pralesa vypouští více uhlíkových emisí, než kolik jich pohlcuje.

„Týká se to jihovýchodu Amazonie, les sám se stal zdrojem uhlíku. To znamená, že stromů umírá více, než jich roste,“ řekla Gattiová CNN.

Může za to zvýšený počet lesních požárů, který zabraňuje tomu, aby se Amazonie sama obnovila. „Zaznamenali jsme odlesňování, požáry a také snížený počet srážek prakticky po celé Brazílii,“ dodala vědkyně.

Takový je zničující dopad lidského chování. „Experti říkají, že se v Amazonii natolik mění klima, že kvůli tomu můžeme jednou všichni lapat po dechu,“ uvádí CNN.

Na kompletní reportáž CNN s českými titulky se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: