Žádná invaze, Rusko má právo hájit své zájmy. Spojenci USA přilévají olej do ohně, tvrdí Čína

Čínský prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

To, co se odehrává na Ukrajině, není invaze ze strany Ruska, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Konstatovalo, že Rusko je nezávislá země a může činit vlastní rozhodnutí v souladu se svými zájmy. Japonsko naopak „jednostranné akce Ruska“ vůči Ukrajině rezolutně odsoudilo. Austrálie oznámila rozšíření sankcí vůči Rusku; uvalit sankce na Moskvu je připravena také Jižní Korea.

Čína zopakovala svou výzvu k umírněnosti pro všechny strany zúčastněné v ukrajinském konfliktu a odmítla veškeré akce, které provokují válku. „Některé země následují Spojené státy a přilévají oleje do ohně,“ prohlásila mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Čínské velvyslanectví v Kyjevě vyzvalo čínské občany na Ukrajině, aby zůstali doma nebo aby alespoň na své vozidlo preventivně vyvěsili čínskou vlaječku, pokud budou potřebovat někam jet. K opuštění Ukrajiny Čína zatím své občany nevyzvala.

Australský premiér Scott Morrison oznámil, že Austrálie rozšíří finanční sankce vůči Rusku. Podle něj na australský sankční seznam přibyde 25 vojenských představitelů, čtyři firmy v oblasti zbrojních technologií a čtyři banky.

Další sankce budou následovat a budou se týkat i více než 300 členů ruského parlamentu, uvedl Morrison. „Musíme zajistit, že toto násilné, nepřijatelné chování bude potrestáno,“ dodal.

První balík protiruských sankcí ohlásila Austrálie ve středu a bylo v něm zahrnuto mimo jiné pět ruských bank, napsala agentura Reuters.

Jihokorejský prezident Mun Če-in uvedl, že také Soul je připraven připojit se k dalším zemím a uvalit na Rusko sankce v souvislosti s jeho vojenskými operacemi na Ukrajině. „Svrchovanost, území a nezávislost Ukrajiny musí být respektovány,“ prohlásil prezidentův tiskový mluvčí na tiskové konferenci. „Použití vojenské síly, která ničí nevinné životy, nemůže být nijak ospravedlněno,“ dodal.

Tagy: