Na východě Slovenska havarovalo české letadlo. Posádka trénovala přesné přistání

Na letišti na východě Slovenska v sobotu havarovalo malé letadlo s českou posádkou. Zranil se pilot a navigátorka, jsou v nemocnici, napsal portál tvnoviny.sk, což je zpravodajský web slovenské televize Markíza. Nehoda podle něj postihla českou posádku během tréninku před nedělními závody v rámci mistrovství světa v letecké navigaci. Vážné zranění posádka stroje neutrpěla, řekl listu Korzár náčelník letiště.

„Dnes krátce po poledni došlo na letišti v obci Kamenica nad Cirochou k nehodě civilního malého motorového letadla. Letadlo po nehodě zůstalo převrácené na travnaté ploše. Zranila se spolucestující osoba, kterou převezli na ošetření. Dechová zkouška (na alkohol) u pilota byla negativní a také byl převezen na ošetření,“ uvedla v sobotu slovenská policie na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na závadný český sýr. Nejezte ho, varuje řetězec a zákazníkům vrací peníze

Čtyřiadvacetiletý pilot má poraněnou krční páteř, devatenáctiletá navigátorka utrpěla akutní reakci na stres. Dvojici převezli do nemocnice v okresním městě Humenné, uvedly tvnoviny.sk. Dodaly, že havarovalo letadlo Cessna 152, což je jednomotorový dvoumístný hornoplošník americké výroby používaný i pro letecký výcvik. Letadlo se při přistávání převrátilo.

Mistrovství v letecké navigaci se koná v Kamenici nad Cirochou od 12. do 25. srpna, dodal portál.

Jednou z disciplín je kromě navigace v terénu i přesnost přistání. „Pilot šel na přistání a během něj se tato událost stala,“ řekl serveru Korzár.sme.sk náčelník letiště Arnošt Foff, který je současně hlavním organizátorem soutěže a také je dlouhodobým vyšetřovatelem útvaru ministerstva dopravy. Vážné zranění dvojčlenná posádka z Česka podle něj neutrpěla.

Posádky v soutěži používají převážně Cessny 152, protože je z nich dobrý výhled, vysvětlil Foff. Mistrovství se účastní posádky z 11 zemí, kromě Česka i z Británie, Číny, Finska, Maďarska, Polska či Španělska, dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děsivý hluk, náraz a oblak kouře: Svědci popsali okamžiky před pádem letadla v Brazílii

Tagy:
nemocnice Slovensko dopravní nehoda letiště letecká doprava havárie letecká nehoda Humenné katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Kamenica nad Cirochou Cessna 152