Děsivý hluk, náraz a oblak kouře: Svědci popsali okamžiky před pádem letadla v Brazílii

V brazilském státě Sao Paulo se zřítilo letadlo.

Nehoda letadla má 62 obětí

Byl jsem vyděšený a nevěděl jsem, co mám dělat, popsal obyvatel města Vinhedo okamžiky před pátečním zřícením letadla v brazilském státě Sao Paulo. Nehoda si vyžádala 61 životů. Další svědci popsali velmi hlasitý hluk. Jiní lidé do letadla shodou okolností nenastoupili. Úřady uvedly, že byla nalezena černá skříňka a příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování.

V pátek se v brazilském státě Sao Paulo zřítilo letadlo s 61 osobami na palubě. Nehodu nikdo nepřežil, potvrdila letecká společnost Voepass Linhas Aéreas, která stroj ATR-72 provozovala. „Když jsem uslyšel zvuk padajícího letadla, podíval jsem se z okna svého domu a viděl jsem okamžik, kdy se zřítilo,“ řekl Felipe Magalhaes podle webu BBC. Dodal, že vyběhl ze svého domu ve městě Vinhedo, aby se podíval, kam letadlo spadlo. „Byl jsem vyděšený a nevěděl jsem, co mám dělat. Skočil jsem přes zeď,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strach v letadle. Do stroje s dvěma stovkami lidí udeřil blesk, přistání bylo „velmi tvrdé“

Nedaleko místa, kde se letadlo zřítilo, bydlí i Nathalie Cicariová. Ta prý právě obědvala, když uslyšela „velmi hlasitý hluk“. Popsala ho jako zvuk podobný dronu, ale „mnohem hlasitější“. „Vyšla jsem na balkon a viděla, jak se letadlo točí,“ řekla Cicariová pro CNN Brasil. „Během několika vteřin jsem si uvědomila, že to není normální pohyb letadla,“ dodala. Okamžik nárazu byl podle ní děsivý. Po havárii se její dům naplnil obrovským oblakem černého kouře.

Letadlo vzlétlo z letiště Cascavel v jižním státě Paraná a směřovalo do města São Paulo. Původně v něm měl být i Adriano Assis. Když ale dorazil na letiště, nikdo nebyl u přepážky a nemohl najít žádné informace o startu. „Když někdo přišel, řekli mu, že nemůže nastoupit. Dokonce jsem se pohádal, ale nakonec mi to zachránilo život,“ řekl Assis místním novinám.

Do letadla chtěl nastoupit také José Felipe, který měl původně zarezervovaný jiný let. I jemu ale řekli, že do letadla nemůže nastoupit. „Člověče, to je takový zdrcující pocit. Třesu se tady, nohy se mi třesou...,“ reagoval po pádu letadla Felipe.

Černá skříňka je nedotčená

Zástupce bezpečnostních složek ve státě Sao Paulo Guilherme Derrite řekl, že se našel palubní zapisovač (černá skříňka) a že je nedotčený. Příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování.

Webová stránka FlightRadar24 pro sledování letů podle webu Sky News uvedla, že ve výšce mezi 12 000 a 21 000 stopami bylo aktivní varování před silnou námrazou a že letadlo bezprostředně před nehodou letělo ve výšce 17 000 stop.

Námraza může snižovat výkon letadla, jelikož snižuje tah a vztlak a zvyšuje odpor vzduchu. Marcelo Moura, provozní ředitel společnosti Voepass, řekl, že ačkoli se podle předpovědi vyskytla námraza, byla pro letadlo v přijatelných mezích. Podplukovník Carlos Henrique Baldi ze střediska brazilského letectva pro vyšetřování a prevenci leteckých nehod podotkl, že je zatím příliš brzy na to, aby bylo možné říci, zda nehodu způsobil led.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Motory selhaly, letadlo šlo k zemi. Pilot přistál na golfovém hřišti, drama zachytily kamery

Tagy:
letadlo CNN Brazílie BBC letecká nehoda černá skříňka São Paulo Paraná Voepass Linhas Aéreas Cascavel Esporte Clube Marcelo Moura