Fronty na vodu a sčítání mrtvých. USA bojuje s následky bouří, pomáhá i Národní garda

Silná bouře doprovázená hurikánem zasáhla ve vánočním období západní pobřeží Spojených států. Na východě přitom stále bojují s následky sněhové bouře. Odklízet sníh pomáhá Národní garda. Na mnoha letištích panuje chaos, ve státech na jihu popraskalo vodovodní potrubí.

Rozmarům počasí se nevyhnuli ani obyvatelé západního pobřeží Spojených států. V Seattlu ve státě Washington prožili Vánoce v ledovém sevření. Nepomáhaly ani zimní pneumatiky s hroty. Po Vánocích navíc přišla obleva doprovázená bouřemi s větrem o síle hurikánu. Kvůli mimořádně vysokému přílivu se v ulicích města Olympia objevily dokonce i medúzy. „Velké medúzy se pokoušejí dostat zpátky do moře. Je to smutné, zemřely by tady na silnici, tak je odnesu zpět do moře,“ vysvětlila servírka Lena Drathová.

Východní pobřeží severní Ameriky se mezitím jen pomalu vzpamatovává z gigantické sněhové bouře. V Buffalu už sice zrušili zákaz vyjíždění aut, ale úřady přesto vyzývají obyvatele, aby pokud možno nikam nejezdili. Sníh pomáhá odklízet i Národní garda. V oblasti zahynulo 39 lidí.

Přetrvává chaos

„Tři mrtví jsou výsledkem opožděné reakce na nouzové volání, 17 lidí bylo nalezeno venku, čtyři v autě. Čtyři lidé zemřeli na selhání srdce při odklízení sněhu a 11 mrtvých bylo nalezeno v domech,“ konstatoval představitel okresu Erie Mark Poloncarz.

Provoz se snaží postupně obnovit americká letiště. Logistický chaos ale přetrvává. „Náš let do Los Angeles byl dvakrát přeložen a pak zcela zrušen. Takže moje rodina se rozhodla, že si půjčí auto v Nashvillu a odjedeme do LA, kde máme zavazadla. Je to 29 hodin jízdy,“ vysvětlila cestující Paula Loveová.

S následky ledového sevření se vypořádávají i v jižních státech jako Mississippi a Tennessee. Na mnoha místech popraskalo vodovodní potrubí, na balenou vodu se stojí dlouhé fronty.

Tagy: