Na vyšší valorizace penzí by vládě rezerva nestačila, přiznal Stanjura. Kde by vzal peníze?

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

CO NA TO MINISTR (3)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Co na to ministr připustil, že peníze na vyšší valorizace by vláda musela hledat jinde než ve svých rezervách. Pokud by Ústavní soud příští týden smetl ze stolu úpravu valorizací, stát by musel hledat jiné výdaje či úspory. Stanjura také ve vysílání na CNN Prima NEWS řekl, že inflace bude nižší než v roce 2021 a lidem se letos zvednou reálné mzdy.

Vláda Petra Fialy (ODS) čeká na verdikt Ústavního soudu ke změně valorizací. Pokud by se soud přiklonil k námitkám opozice, stát by musel důchodcům doplácet penze za loňskou mimořádnou valorizaci. „Vláda dělá všechno pro to, aby před Ústavním soudem obhájila svou legislativu a své kroky. Dopředu jsme říkali, že jako členové vlády budeme respektovat rozhodnutí soudu, a podle výsledku se zařídíme,“ řekl Stanjura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ještě je čas všechno zachránit. CNN varuje před rozsáhlým konfliktem na Blízkém východě

Pokud by vláda nakonec seniorům penze doplácela, musela by najít asi 20 miliard korun. Peníze by proto nemohly jít z vládní rezervy, která disponuje částkou okolo 12 miliard korun. „Kdyby to bylo tak, jak říkáte, tak bychom případně našli úspory. Také některé další plánované výdaje by se neuskutečnily. Částka ale není zas tak vysoká,“ řekl Stanjura.

Podle ministra financí byl problém s penzemi do poslední chvíle nejasný. Vláda totiž nevěděla, jak vysoko se inflace vyšplhá a kolik následně bude muset důchodcům vyplácet v mimořádné valorizaci. „Nerozhoduje se o jednom konkrétním rozpočtu. Dopad by byl okolo 400 miliard v následujících 15 až 20 letech,“ dodal Stanjura.

Šéf stání kasy se také vyjádřil k inflaci, která setrvale klesá. Podle něj bude rok 2024 velmi optimistický, protože ceny nebudou tak prudce růst. „Určitě by měla být inflace nižší než v roce 2021. Tehdy byla 3,8 a letošní rok může být 3,2 nebo 3,4,“ řekl Stanjura.

Letos by ale podle něj mělo dojít k příjemné změně, kdy už lidé nebudou kvůli vysoké inflaci chudnout. Po dvou letech se očekává, že růst mezd bude vyšší než inflace. Jinými slovy, po dvou letech se začnou zvyšovat reálné příjmy domácností. Důležité je také upozornit, že neklesla ani reálná hodnota důchodů,“ dodal ministr.

Tagy:
ODS inflace Zbyněk Stanjura vláda valorizace ústavní soud vláda Petra Fialy starobní důchod Co na to ministr