Ještě je čas všechno zachránit. CNN varuje před rozsáhlým konfliktem na Blízkém východě

V případě, že vypukne konflikt mezi Izraelem a Libanonem, na Blízkém východě je na spadnutí rozsáhlejší konflikt, do kterého by se zapletlo hned několik zemí včetně USA, varovala v analýze americká CNN. Šance na to, že se napětí utiší, stále existuje. Žádná z jednotlivých stran válku nechce, tvrdí CNN.

Napadání civilních plavidel v Rudém moři, potápění lodí jemenských rebelů, pokračující válka v Gaze, ostřelování Izraele a Libanonu, smrt vysoce postaveného představitele Hamásu, podivný teroristický útok v Íránu nebo americký dronový úder v Bagdádu. To jsou jen některé z řady událostí posledních dní, které vlečou Blízký východ vstříc plošné válce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války. Podívejte se na kuriozity konfliktu mezi Izraelem a Hamásem

Podle americké CNN je větší konflikt v regionu na spadnutí a byl by naprostou pohromou pro všechny zúčastněné. Stále je ale prý čas eskalaci zabránit. „Jediné, co by mohlo takové katastrofě zabránit, je uvědomění, že rozsáhlejší konflikt nemusí být v životním zájmu žádné z velmocí v regionu,“ uvedla CNN.

Podle analýzy je stupňující napětí na Blízkém východě důsledkem vzájemného oplácení vršících se úderů. USA se domnívají, že vrchním rozdmýchávačem války je Írán. Ten Írán, který sponzoroval Hamás před teroristickým útokem na Izrael a stejný Írán sponzorující i Hizballáh, jež stojí na pokraji konfliktu se židovským státem.

„Neexistují žádné strategické pohnutky, pro hlavní regionální nebo vnější aktéry, k rozpoutání regionální války. Už jen proto, že cíle takového konfliktu by byly nejasné, a to by okamžitě narušilo jejich významnou politickou a ekonomickou stabilitu. Írán a jeho zmocněnci mají zároveň řadu podnětů k udržení a dokonce zvýšení intenzity a četnosti současných akcí proti Izraeli,“ sdělil pro CNN Norman Roule, bývalý vedoucí národní zpravodajské služby USA pro Írán.

Žádný aktér ale podle CNN doopravdy rozsáhlý konflikt nechce, protože si uvědomuje jeho smrtící dopady. Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Bou Habib pro americké médium ujistil, že jeho země žádnou eskalaci nevyhledává.

Napětí na hranici

Regionální válka by se ale dost možná odšpuntovala právě na hranicích Izraele a Libanonu. Ve státě s cedrem na vlajce totiž na jihu vládne teroristické hnutí Hizballáh, které disponuje značnou vojenskou silou a neustále se s židovskou zemí ostřeluje. Pro Izrael by to byl mnohem těžší soupeř než Hamás, se kterým už tři měsíce válčí v Gaze.

I americká diplomacie se snaží konfliktu vyhnout a ministr zahraničí Antony Blinken je teď v Izraeli a Libanonu jako doma. Na druhé straně ale americká armáda zintenzivnila odvetné údery proti militantním skupinám v regionu a hrozí významnějším úderem proti jemenským povstalcům. Hútiové ochromili celosvětový obchod a donutili některé obchodní lodě k cestě kolem Afriky.

Mocností ve hře je mnoho. Příští dny ukážou, jak to celé dopadne. „Každým dnem narůstá obava, že by v důsledku války mezi Izraelem a Hamásem v Gaze mohla vypuknout rozsáhlá blízkovýchodní válka,“ uvedla CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelci ukázali, co Hamás skladoval uvnitř škol v Gaze

Tagy: