Nadal opět pařížským králem. Ovládl finále Roland Garros, má už 22 trofejí z grandslamů

Rafael Nadal opět vládne Paříži. Už počtrnácté. Španělský tenista si po roční odmlce vzal zpět trofej z Roland Garros a potvrdil, proč už se mu dlouhá léta přezdívá „antukový král“. Ve finále grandslamu smetl Nora Caspera Ruuda ve třech setech 6:3, 6:3 a 6:0 a díky tomu vylepšil rekordní sběr titulů ze čtyř největších turnajů na číslo 22. Srb Novak Djokovič a Švýcar Roger Federer mají o dva triumfy méně.

Nadal se dva dny po 36. narozeninách stal nejstarším vítězem Roland Garros v historii. Na French Open vyhrál 112. zápas, prohrál dosud jen tři. Španělský tenista zůstal na pařížské antuce neporažený i ve svém čtrnáctém finále. Navázal na lednový triumf na Australian Open a může myslet na kalendářní Grand Slam.

O 13 let mladší Ruud svému vzoru Nadalovi příliš vzdorovat nedokázal a prohrál za 2 hodiny a 20 minut. Osmý hráč žebříčku ATP se do finále grandslamu probojoval jako první Nor v historii. Dosud bylo jeho maximem 4. kolo z loňského Australian Open.

Nadal, kterého před turnajem i během něj trápilo chronické onemocnění nohy, zahájil finálové utkání sebevědomě. Po dvou prolomených servisech vyhrál první sadu jasně 6:3.

Ruud si ve druhém setu za stavu 2:1 vybojoval brejk. Nadal však od té doby přepnul na vyšší úroveň a pěti gamy za sebou sadu otočil ve svůj prospěch. V nastoleném tempu pokračoval i v závěrečném setu, v němž nadělil soupeři „kanára“. Tento počin se povedl Španělovi ve finále Roland Garros potřetí v kariéře.

Nadal vyrovnal 22 grandslamovými tituly bilanci Steffi Grafové. Více triumfů mají v tenisové historii jen Serena Williamsová (23) a Margaret Courtová (24).

Tagy: