Nafackujte si. Je to jako kritizovat prohru ve finále Eura, vzkazuje Vémola haterům Procházky

Prohrál, ale bojovníci, kteří mají sami zkušenost s UFC, mu rozhodně nic nevyčítají. Jiří Procházka je pro ně dál tím nejlepším z jejich řad a zaslouží si respekt. Rozhodně ne kritiku. „To je, jakoby lidi hejtovali, že bychom se na Euru dostali do finále, ale tam prohráli,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS Karlos Vémola. A jak poslední zápas českého samuraje hodnotí David Dvořák, Machmud Muradov nebo Petr Kníže?

Druhé kolo, technický knockout. Tak Jiří Procházka prohrál na turnaji UFC 303 titulový zápas s brazilským rivalem Alexem Pereirou. Bojovníci, kteří tuzemskou školu MMA v UFC také reprezentovali, mu však rozhodně nic nevyčítají. Karlos Vémola navíc posílá jasný vzkaz případným kritikům českého samuraje.

ČTĚTE TAKÉ: Bum, bum, hotovo. Procházkův sen o titulu zmizel, Pereira ho porazil i podruhé

Karlos Vémola

první český zápasník v UFC, aktivní roky v UFC 2010 – 2013

Jak souboj Jiřího Procházky s Brazilcem Alexem Pereirou hodnotíte? Zaskočilo vás v jeho průběhu něco?
Asi mě nic přímo nezaskočilo. Jiří má pomalejší starty, proto jsem před zápasem predikoval, že čím delší souboj bude, tím víc půjde za Jirkou a že Pereiru ukončí ve čtvrtém kole. Když se podíváte na jeho souboj s Rakičem… Všichni sice byli v euforii z toho, jak vyhrál, ale to první kolo bylo taky pomalejší. A sežral toho víc, než od Pereiry. Takže si myslím, že nebýt toho posledního úderu v prvním kole, který vše rozhodl, tak to byl pomalejší start, na který jsem u Jirky zvyklý.

Lze Procházkovi něco poradit? Máte pro něj případně nějaký vzkaz?
Radu ani vzkaz pro něj nemám, je úplně na vrcholu, je v nejlepší lize světa. Těžko mu něco radit. A lidi, co ho kritizují za to, že prohrál, to ani nemůžou myslet vážně a měli by si nafackovat. On zápasí v té nejlepší lize světa, s tím nejlepším frajerem na světě. Prostě liga mistrů. To je jako, kdyby lidi hejtovali, že bychom se na Euru dostali do finále, ale tam prohráli. To je úplně to samé.

Můžeme být jen rádi a hrdí, jaké předvádí výkony, jak díky němu celý svět ví o našem MMA. To, co on, tady nikdo z nás – a už vůbec nikdo z těch, co to hejtujou – nedokázal ani z poloviny. A pamatujte na moje slova: Nikdo to ani dlouho nedokáže. Jsme daleko od toho, aby se kdokoliv jiný z Česko-Slovenska dostal k titulové šanci v UFC. A nedej bože titul vyhrál – tak jako Jirka. Takže to, co on dokázal, je neuvěřitelný. Zaslouží si obrovský respekt a obrovskou podporu. Nemá cenu mu cokoliv vzkazovat, on má svou hlavu a vypořádává se s tím po svém. A vypořádá! On se z každé prohry vrátil lepší. Opravdu po každé prohře se vždy vrátil ve velkém stylu. Věřím, že tomu tak bude i po této prohře.

Co říkáte na vítěze Pereiru a jeho výkon?
Klobouk dolů. Neměl plný tréninkový kemp, byl v Austrálii, objížděl tam semináře. A pak se vrátil s takovým přehledem, ohromně si to pohlídal, je opravdu zaslouženě světová jednička.

Ale Jirka nám rozhodně žádnou ostudu neudělal, a to jak reprezentuje Českou republiku, je úplně neuvěřitelný. Takže opravdu nechápu jakoukoliv kritiku.

David Dvořák

český MMA zápasník, aktivní roky v UFC 2020 – 2023

Jak souboj Jiřího Procházky s Brazilcem Alexem Pereirou hodnotíte? Zaskočilo vás v jeho průběhu něco?
První kolo plus mínus remízové, možná o fous lepší Pereira. Měl tam pár trefenějších věcí, ale nic dramatického. Ale bohužel vteřinu před koncem přišel úder, který Jirkou otřásl. Už se z toho nedokázal oklepat, protože na začátku druhého kola přišel tvrdý kop a ten znamenal konec. To je prostě smůla a takhle to v naší práci chodí, musíme se s tím nějakým způsobem popasovat a prohru přijmout. Mě osobně to strašně mrzí, moc jsem mu fandil. Jirka je jeden z nejlepších bojovníků světa a jsem přesvědčený o tom, že se dostane zpátky na vrchol a bude jednou zase šampion.

Lze Procházkovi něco poradit? Máte pro něj případně nějaký vzkaz?
Já osobně nemám Jirkovi co poradit. Teď jsem četl rozhovor s Pereirou, že mu asi pomohlo, jak viděl Jirkovu rozcvičku a co tam Jirka dělá. Tak možná jedině, aby si jeho marketingový tým dal na něco podobného hodně pozor. Protože jsem sám viděl na turnaji Oktagonu, kde měl zápas Patrik Kincl. Jak se Patrik rozcvičoval, přišli tam lidi ze štábu, natáčeli ho a pak na velké kostce (obrazovky nad klecí, pozn. red.) pustili, jak Patrik rozebírá taktiku do zápasu proti Piotru Wawrzyniakovi, což bylo hodně crazy. Nikdo z nás to nevěděl, řekli nám to až lidi po zápase.

Když se Pereira dostal takhle k videu z rozcvičky, tak mu to určitě mohlo nějak pomoci. On tvrdí, že pomohlo. To je asi jediná věc, na kterou si dát příště pozor. Jirka je jinak tak vyspělý bojovník, vše mu funguje, že bych u něj nic neměnil. Jeho styl je tak atypický, že by změny byly dost možná na škodu. Jirka je zkrátka atypický bojovník a věřím, že příště to dopadne úplně jinak.

Co říkáte na vítěze Pereiru a jeho výkon?
Prostě excelentní práce. Je vidět, jak je chytrý. Nikam nespěchá, dokáže lidi donutit, aby byli v jeho vzdálenosti. Cokoli bude chtít trefit, tak většinou trefí. Umí jít krásně dopředu, pěkně si povolit, v tom rovnou trefovat údery: obzvlášť ten jeho „levej háko-zvedák. Je to takový mix úderů. Umí to samozřejmě hezky kombinovat, jak calf kicky, tak switch kicky, jak jsme viděli v zápase s Jirkou. Umí také soupeře přesvědčit o tom, že bude něco, a pak udělá něco úplně jiného. A to mu funguje. Takže klobouk dolů před ním.

Jsem zvědavý, jak dopadne jeho souboj s Magomedem Ankalaevem, protože ten ho, myslím, wrestlingově určitě hodně prověří. Zároveň bych Pereiru rád viděl v těžké váze, protože by to byl šampion tří divizí, což se myslím v historii UFC nikdy nestalo. Už teď je to ale super hvězda, která se zapsala do historie.

Machmud Muradov

první uzbecký zápasník v UFC, aktivní roky v UFC 2019 – 2024

Jak souboj Jiřího Procházky s Brazilcem Alexem Pereirou hodnotíte? Zaskočilo vás v jeho průběhu něco?
Myslel jsem si, že se Jirka trochu poučil z prvního zápasu. Asi ano, ale Pereira měl opravdu svůj den. Skvěle se připravil a díky tomu vyhrál. Opravdu neskutečně. Alex má prostě bomby, umí využít skvěle ruce i nohy, což se ukázalo.

Lze Procházkovi něco poradit? Máte pro něj případně nějaký vzkaz?
Co radit Jiřímu? Podle mě on sám všechno ví. Měl by si odpočinout a jít od začátku. Být jím, dal bych si po zápase půl roku pauzu. Ale když vám nabídnou hlavní duel na UFC 303, kde měl být původně Conor McGregor, tak by byla blbost to nevzít.

Myslel jsem si opravdu, že to Jirka urve, protože jeho poslední zápas byl top. Ale bohužel to nestačilo. Ať si dá odpočinek, pak se zase vrátí na vítěznou vlnu. A třeba vymění váhovou kategorii.

Petr Kníže

zápasník a trenér MMA, v UFC doprovázel jako kouč Machmuda Muradova

Jak souboj Jiřího Procházky s Brazilcem Alexem Pereirou hodnotíte? Zaskočilo vás v jeho průběhu něco?
Mě nezaskočilo nic, zato Jirku v druhém kole ano. Nemám moc rád zápasy na short notice (na poslední chvíli, pozn. red.). Obzvláště, když se jedná o titulovou bitvu, neboť na tu je potřeba se připravit kondičně, technicky a takticky, což vyžaduje čas. Pereirův tým zvolil dobrou taktiku a Alex má prostě oko tygra.

Lze Procházkovi něco poradit? Máte pro něj případně nějaký vzkaz?
Jirky si vážím za jeho přístup, děj se co děj. Vím, že bude dál bojovat, má takového ducha. Nicméně asi by bylo vhodné zapracovat na krytech a obranných technikách chránících hlavu.

Co říkáte na vítěze Pereiru a jeho výkon?
S ohledem na krátkou přípravu, to je jistě dobrý výkon. Já osobně bych rád viděl zápas Pereira vs. Jon Jones. Ovšem to asi není reálné. V tuto chvíli nevidím nikoho, kdo by Pereiru mohl ohrozit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V kleci se projevil i můj osobní život, přiznal Procházka. Zmínil i rozpoložení týmu

Tagy:
MMA Karlos Vémola UFC Jiří Procházka Machmud Muradov David Dvořák Patrik Kincl Ultimate Fighting Championship Alex Pereira UFC 303